Raad weert klachten over enkele media

De Raad van de Journalistiek (RvdJ) zal vanaf volgend jaar alleen nog maar klachten in behandeling nemen over media die de Raad erkennen.

Dit heeft het bestuur van de Raad woensdag bekendgemaakt. Het besluit houdt in dat klagers over berichten van Het Parool, De Telegraaf, Elsevier, HDC Media en RTL niet meer terechtkunnen bij de Raad. Ook gaat de RvdJ nieuwe criteria (‘waarheidsgetrouw en accuraat’, ‘onpartijdig en fair’, ‘controleerbaar en integer’) hanteren om een oordeel te vellen over ‘behoorlijke’ journalistiek. Het voorstel om de drie juridisch geschoolde vicevoorzitters van de Raad te vervangen door journalisten, werd niet door het bestuur aangenomen. Vanwege dit plan stapte HDC Media vorige maand op.

De nieuwe interim-voorzitter van het bestuur van de RvdJ is journalist en jurist Folkert Jensma. Hij is oud-hoofdredacteur van NRC en volgt per 1 januari Fons van Westerloo op.