Politie houdt vierde verdachte aan na dood grensrechter

De vlag hangt halfstok bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De politie heeft een vierde verdachte aangehouden voor de fatale mishandeling van de grensrechter in Almere afgelopen zondag. Het gaat om een 16-jarige Amsterdammer.

De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen. Maandag hield de politie al drie jeugdspelers van de voetbalclub aan. Getuigen verklaarden de afgelopen dagen dat er meer mensen bij de mishandeling betrokken waren.

Drie verdachten langer vast

Gisteren bepaalde de rechtbank in Lelystad dat de drie jeugdspelers van 15 en 16 jaar die eerder werden aangehouden nog zeker twee weken in voorarrest blijven. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

De 41-jarige grensrechter bezweek afgelopen maandag aan zijn verwondingen nadat jeugdspelers van de Amsterdamse voetbalclub SV Nieuw Sloten hem ernstig hadden mishandeld. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, maar toen Nieuwenhuizen een paar uur later ineen zakte op het veld, werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Hij was jarenlang grensrechter bij voetbalclub SC Buitenboys in Almere.

Amateurwedstrijden afgelast

De KNVB besloot dinsdag tot het afgelasten van alle amateurwedstrijden van dit weekend. Door “het stil te laten vallen op het veld” wil de organisatie aandacht vragen voor excessen binnen het amateurvoetbal. De wedstrijden binnen het betaald voetbal worden wel voortgezet, maar voorafgaand houden spelers en publiek een minuut stilte. Ook hebben alle voetballers dit weekend een rouwband om. De KNVB riep ook al zijn leden op mee te denken over oplossingen om incidenten in het amateurvoetbal terug te dringen.

Zondag stille tocht, maandag crematie

Zondag wordt een stille tocht georganiseerd voor Nieuwenhuizen. Daaraan nemen naast alle voetbalverenigingen uit Almere alleen genodigden deel, op verzoek van de familie van de overleden grensrechter. De crematie vindt maandag in besloten kring plaats.

Het incident zorgde voor opschudding in binnen- en buitenland. Onder meer FIFA-president Sepp Blatter reageerde geschokt.

Telegraaf plaatst foto mishandelde grensrechter op voorpagina

De Telegraaf plaatste vanmorgen over de volle breedte van de voorpagina een foto waarop de mishandeling van grensrechter te zien is.

    • David Haakman