Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Plasterk: balkenendenorm voor zorg is riant

DEN HAAG - tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (incl. begroting ministerie van Financiën). ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (incl. begroting ministerie van Financiën). ANP JERRY LAMPEN Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk aan het woord in de Tweede Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

Bestuurders van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen vallen onder de publieke sector. Dat is zonneklaar, zegt Ronald Plasterk. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken reageert op het kort geding dat de zorgbestuurders een week geleden gezamenlijk hebben aangespannen tegen de staat.

Zij vechten aan dat ze onder de publieke sector vallen. Volgens de onlangs aangenomen Wet normering topinkomens mogen ze daarom vanaf 1 januari hooguit 130 procent van een ministerssalaris verdienen, ofwel hooguit 190.000 euro per jaar (de balkenendenorm). Net als bestuurders in het onderwijs, bij corporaties en de publieke omroep.

‘Principieel verkeerd dat overheid salarissen zorgbestuurders bepaalt’

De zorg valt tegenwoordig onder de private sector, vindt de Nederlandse vereniging van zorgdirecteuren NVZD. En daarom vinden zij het ‘principieel verkeerd’ dat de overheid salarissen van zorgbestuurders bepaalt. Tweederde van de zorgbestuurders is lid van de NVZD.

Nee hoor, zegt Plasterk. “Voor de wet zijn criteria opgesteld en die zijn onlangs unaniem aangenomen in de Eerste Kamer. De zorg is publiek, want die wordt gefinancierd uit premies, en ziekenhuizen voeren een publieke taak uit. Dat ze bezit zijn van private stichtingen, heeft er niets mee te maken.” Natuurlijk, zegt Plasterk, mag men procederen. Plasterk:

“Je kunt ook procederen als je 200 kilometer per uur wilt rijden, maar in de wet staat nu eenmaal een maximumsnelheid. We gaan niet van de ene op de andere dag salarissen halveren. De eerste vier jaar blijven salarissen onaangetast. Daarna worden ze in drie jaar teruggebracht naar de balkenendenorm, wat nog riant is.”

‘Ik begrijp de ophef over kort geding’

De ophef over het kort geding was groot op sociale media afgelopen weekeinde, ook al omdat de aankondiging samenviel met de publicatie van het rapport over de bestuurders bij onderwijsorganisatie Amarantis. Plasterk:

“Ik begrijp de ophef wel over zo’n kort geding. Slechts één op de zeven zorgdirecteuren verdient blijkbaar meer dan de norm voor de nieuwe wet, maar dat ze een kort geding aanspannen straalt af op de hele beroepsgroep. Ze hebben een belangrijke taak, het is belangrijk dat ze publiek besef hebben.”

De NVZD maakte in 2009 een beloningscode: bestuurders van verzorgingstehuizen verdienen minder dan die van academische ziekenhuizen. Het hoogste salaris is 240.000 euro per jaar. En dan gaat het volgens NVZD-directeur Jos de Beer om ‘complexe functies’. Hij wees er vorige week ook op dat ziekenhuizen tegenwoordig zijn onderworpen aan de’tucht van de markt’. Ziekenhuizen moeten concurreren met elkaar om patiënten binnen te halen en om contracten met zorgverzekeraars te krijgen. “Bovendien worden wij niet betaald uit belastinggeld, maar uit zorgpremies.”