Pas verschenen

Steven Adolf: Mi casa su casa. Aanschuiven bij Spaanse migranten. De Nieuwe Haagsche, 224 blz. € 24,95

Non-fictieboek van de oud-correspondent van deze krant over de Spaanse gastarbeiders die in de jaren zestig naar Nederland kwamen.

Leo Blokhuis: Haags speelkwartier. Scènes uit de muziekwinkel. Ambo, 112 blz. € 12,50

Aan de hand van de Haagse muziekwinkel Servaas ontrolt zich de vaderlandse geschiedenis van de bloeiende muziekscene van de jaren zestig en de geboorte van de rockmuziek.

Lewis Carroll: De avonturen van Alice in Wonderland & Achter de spiegel en wat Alice daar aantrof (Alice’s Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass and What Alice Found There). Vert. Nicolaas Matsier, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 248 blz. € 24,95

Herdruk van Nicolaas Matsiers vertaling vertaling van een boek dat geen toelichting behoeft.

Michiel Bicker Caarten: Het gaat geweldig. Bert Bakker, 206 blz. € 15,–

Op basis van tientallen feiten concludeert oud-correspondent in de VS Michiel Bicker Caarten dat het eigenlijk heel goed gaat met deze planeet.

Philippe Claudel: Geuren (Parfums). Vert. Manik Sarkar, De Bezige Bij, 208 blz. € 17,50

In 63 teksten beschrijft Claudel evenzoveel geuren uit zijn verleden, flarden uit een vergeten wereld.

Nico Dijkshoorn: Dijkshoorn kijkt kunst. Atlas Contact, 144 blz. € 15,–

Behalve als schrijver, dichter en zanger presenteert Dijkshoorn zich als kunstcriticus. In zijn parlando dichtstijl leidt hij kijkers rond in museum Kröller-Müller.

Ad van Liempt & Jan Luitzen: Sport legendes. Twaalf winnaars die geschiedenis schreven. Balans, 264 blz. € 16,95

Een verzameling sportverhalen uit een nabij, ver of heel ver verleden. Wat waren de drijfveren van legendarische sporters? Van hardloopster Ellen van Langen tot hockeyer Ties Kruize en unusual suspect Herman Gorter, dichtend cricketer.

Haruki Murakami: De broodjesroofverhalen (Panya shugeki en Panya saishugeki). Vert. Jacques Westerhoven, Atlas Contact, 80 blz. € 14,95

Surrealistische verhalen met Murakami’s aansprekende humor en met medewerking van illustratrice Kat Menschik.

Susan Sontag: Zoals de geest gebonden is aan het vlees: Dagboeken en aantekeningen 1964 - 1980. Nagelaten werk deel III bezorgd door David Rieff (As Consciousness Is Harnessed to Flesh; Journals & Notebooks 1964 - 1980). Vert. Joris Vermeulen, De Bezige Bij, 544 blz. € 34,90

Tweede deel van de drie boeken die Sontags nagelaten aantekeningen en dagboeken vormen. Die doen verslag van haar evolutie van zijdelingse participant in het artistiek New York tot wereldberoemd literair criticus.

Herman Franke: De ziel van Nederland. Podium, 220 blz. € 22,50

Bespiegelingen over van criminoloog Franke (1948-2010) over tijdgeest, pubieke opinie etc. in Nederland, ingeleid door Aleid Truijens.

Jan Hein Furnée: Plaatsen van beschaafd vertier. Standsbesef en stedelijke cultuur in Den Haag 1850-1890. Bert Bakker, 905 blz. € 39,95

Collectieve biografie van de gegoede kringen in negentiende-eeuws Den Haag, op basis van archiefmateriaal geschreven door UvA-docent cultuurgeschiedenis.

Licht op het IJ. Bespiegelingen over het grootste plein van Amsterdam. www.lichtophetij.nl, 96 blz.

Boek bij project van vijf lichtkunstenaars die van het IJ, ‘het grootste plein van Amsterdam,’ het visitekaartje van de stad willen maken.