Partij Berlusconi zegt vertrouwen in Monti op

Investeerders vrezen voor een nieuwe periode van politieke en economische onzekerheid in Italië.

Rome. De centrumpartij van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, Il Popolo della Libertà (PDL), heeft gisteren haar steun aan het zakenkabinet van Mario Monti ingetrokken. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de stabiliteit van de Italiaanse regering.

De PDL onthield zich gisteren van stemming tijdens een motie van wantrouwen tegen Monti. De partij zei teleurgesteld te zijn dat de Italiaanse economie nog altijd niet goed op gang is gekomen.

Hoewel de regering van Monti de stemming met gemak doorstond, vrezen investeerders dat er een nieuwe periode van politieke onzekerheid is aangebroken. Met het verliezen van de steun van het PDL is Monti de steun van het grootste blok in het parlement kwijt.

Monti volgde vorig jaar Berlusconi op, die onder druk van de financiële markten het veld moest ruimen. De premier geniet het nodige krediet, omdat hij het vertrouwen van de markten tenminste deels heeft herwonnen. Maar de spanningen in de Italiaanse politiek nemen toe.

Volgend jaar loopt het mandaat van Monti af en worden nieuwe verkiezingen gehouden. Tenzij president Giorgio Napolitano besluit dat de regering onvoldoende steun geniet in de volksvertegenwoordiging en een vervroegde stembusgang uitschrijft. Berlusconi heeft eerder al laten doorschemeren een nieuwe termijn als premier wel te zien zitten. AP