Oppositie Egypte weigert deelname dialoog Morsi - nieuwe massademonstratie Kairo

Een militaire tank vannacht op het Tahrirplein. Foto Reuters/Amr Abdallah Dalsh

De Egyptische oppositie, het Nationaal Bevrijdingsfront, weigert in te gaan op het aanbod van president Mohammed Morsi om morgen in dialoog te gaan met de regering. De aangekondigde demonstratie in Kairo is inmiddels op gang gekomen.

De weigering aan deelname is besloten na een bijeenkomst vanmiddag van de verschillende oppositiegroepen. Daarnaast hebben zowel voor- als tegenstanders gehoor gegeven aan de oproep opnieuw de straat op te gaan om te demonstreren in Kairo. Duizenden Egyptenaren zijn er momenteel op de been.

‘Minderheid moet zich buigen’

Morsi riep gisteren in een toespraak alle politieke partijen op om morgen samen te komen in het presidentiële paleis om te zoeken naar een vreedzame oplossing. De minderheid moet zich buigen naar de wil van de meerderheid, dat is democratie, aldus Morsi.

De oppositie mag op de thee komen zaterdag in zijn paleis maar verder gaat het referendum gewoon door, reageerde onze correspondent Gert van Langendonck gisteren vanuit Kairo:

“De enige toegeving is dat hij niet heel gehecht is aan artikel 6 van zijn decreet waarin hij de rechterlijke macht buiten spel zet. Veel activisten twitteren dat een crackdown tegen activisten en oppositieleiders na de speech waarschijnlijk is.”

Demonstranten, die vandaag wederom een groot protest hebben gepland tegen Morsi, hebben eerder geweigerd deel te nemen aan het dialoog. Afgelopen week vielen er in totaal zeven doden en honderden gewonden tijdens grootschalige protesten die zich op het plein voor het presidentiële paleis in Kairo plaatsvonden.

Volgens Morsi schaden de betogers het imago van Egypte. Sommigen worden betaald door politieke partijen en mensen van het oude regime, zei hij. Hij verzekerde dat de schuldigen zullen worden gestraft.

Nieuwe grondwet veroorzaakte verdeeldheid

De diepe verdeeldheid tussen regering en oppositie is het gevolg van de nieuwe grondwet die president Morsi door een commissie van moslimfundamentalisten heeft laten schrijven. De seculiere en liberale oppositie herkent zich niet in de grondwet en heeft zich bovendien tegen Morsi gekeerd omdat deze zichzelf en zijn besluiten boven de rechterlijke macht heeft geplaatst.

De Egyptische oppositie, die bestaat uit liberalen, christenen en linkse activisten, eiste eerder dat Morsi in gesprek gaat met de oppositie over hoe het verder moet in Egypte.

    • Annemarie Coevert