Obsessieve liefde voor de vergankelijke balkonplant

Diana Scherer: Nurture Studies Ontwerp: Willem van Zoetendaal. Van Zoetendaal Publishers, € 35,- ****

Fotografie is een medium waarmee je iets prachtigs kunt observeren en laten zien, wat velen anders waarschijnlijk niet te zien zouden krijgen. Dus je kunt als fotograaf bijvoorbeeld de hele wereld afreizen en proberen de Himalaya bij helder weer met zonsopgang te fotograferen. Zeker weten dat iedereen de foto’s prachtig zal vinden. Dat kun je doen. Je kunt het ook dichter bij huis zoeken, bijvoorbeeld bij de planten die je op je balkon laat groeien. Met bijna obsessieve liefde liet Diana Scherer bloemen groeien in kleine vaasjes. Toen de planten op hun hoogtepunt waren, brak zij de vaasjes en fotografeerde de planten met een technische camera tegen gekleurde achtergronden. Drie jaar lang, in periodes van zes maanden. Het levert intrigerende en prachtige foto’s op.

Het fotoboek raakt aan vele thema’s. Want het toont vergankelijkheid – sommige planten zijn, bloeiend op hun hoogtepunt, al aan het afsterven. Juist de bruine bladeren en de geknakte stelen zorgen ervoor dat wij niet naar utopische perfectie, maar naar werkelijke esthetiek kijken. Het toont onkruid, een irritatie in elke tuin of berm, maar nu ineens prachtig. Het toont de maakbaarheid van natuur, door het contrast tussen de weelderige groei en het onnatuurlijke korset van het vaasje waarin de planten hebben moeten (over)leven. Om daar op hun hoogtepunt voor dat korte, maar eeuwige moment van de foto uit te worden bevrijd. Scherers aanpak verwijst naar plantenstudies uit de jaren zeventig, toen planten met wortel en al werden gefotografeerd om optimaal de groei te kunnen bestuderen. Ze toont ook het resultaat van haar oprechte toewijding, van een fotograaf die haar werk altijd al liet inspireren door bloemen.

Dit prachtig verzorgde fotoboek is een uitgebalanceerd evenwicht tussen vorm en inhoud; mooi gebonden, goed gedrukt en voorzien van kalkvellen tussen elk beeld waardoor Scherers werk een wetenschappelijke lading krijgt. Kortom: een boek vol objecten van een ongekende schoonheid, zoals we nooit eerder zagen.

    • Sterre Sprengers