Obama belt Morsi met ‘diepe zorgen’ over escalerend geweld Egypte

Demonstranten scandeerden gisteren anti-Morsi teksten op het Tahrirplein in Kairo. Foto Reuters/Amr Abdallah Dalsh

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht zijn Egyptische ambtgenoot Mohammed Morsi gebeld om zijn ‘diepe zorgen’ over de doden en honderden gewonden die afgelopen dagen bij protesten in Egypte vielen te uiten, meldt persbureau AP.

Morsi en andere politieke leiders in Egypte moeten aan hun achterban duidelijk maken dat geweld onacceptabel is, aldus Obama. De president zei voorts blij te zijn met Morsi’s oproep voor een dialoog met oppositieleiders. Hij benadrukte echter dat een dergelijke dialoog moet plaatsvinden zonder voorwaarden vooraf. De president merkte op dat dit ook geldt voor oppositieleiders.

‘Dialoog moet crisis beëindigen’

Een nationale dialoog moet een einde maken aan de politieke crisis in Egypte. Dat zei de Egyptische president Morsi gisteravond in een toespraak die werd uitgezonden op televisie.

Morsi riep alle politieke partijen op om zaterdag 8 december samen te komen in het presidentiële paleis om te zoeken naar een vreedzame oplossing. De minderheid moet zich buigen naar de wil van de meerderheid, dat is democratie, aldus Morsi.

Demonstranten, die vandaag wederom een groot protest hebben gepland, hebben al geweigerd deel te nemen aan het dialoog. Volgens Morsi schaden de betogers het imago van Egypte. Sommigen worden betaald door politieke partijen en mensen van het oude regime, zei hij. Hij verzekerde dat de schuldigen zullen worden gestraft.

“Ik respecteer vrijheid van meningsuiting maar sta geen couppogingen toe.”

Eergisteren verzamelden duizenden anti-Morsibetogers zich opnieuw bij het paleis, en in gevechten daarna vielen zeker vijf doden. NRC-correspondent Gert van Langendonck vat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen als volgt samen:

“De gebeurtenissen volgden elkaar gisteren bliksemsnel op. Nadat betogers na het massale protest van dinsdag tegen Morsi’s nieuwe macht, een zitstaking waren begonnen voor het paleis, riep de Moslimbroederschap gisteren plotseling op tot een ‘miljoenenmars’ om de ‘legitimiteit’ van president Morsi te verdedigen. Honderden Broeders bestormden daarop het kamp van de stakers en joegen de anti-Morsibetogers op de vlucht.”

    • Annemarie Coevert