Nobelprijswinnaar Mo Yan: ‘censuur is nodig’

De winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, Mo Yan, noemt censuur soms noodzakelijk. Dat zei Mo gisteren in Stockholm, waar hij maandag de prijs uitgereikt krijgt, zo meldt persbureau AP. Sinds zijn bekroning zijn de Chinese schrijver én het Nobelcomité bekritiseerd, omdat Mo Yan nauwe banden onderhoudt met de Chinese overheid.

‘Toen ik mijn vlucht naar Stockholm nam en door de douane moest, wilden ze me ook controleren. Ik moest zelfs mijn schoenen en riem afdoen,’ zei hij. ‘Ik ben van mening dat deze controles noodzakelijk zijn.’ Mo zei niet het idee te hebben dat censuur de waarheid in de weg staat, maar dat het juist dienst doet om laster en geruchten uit de wereld te helpen.

Mo Yan werd door het Nobelcomité geroemd om zijn ‘zinsbegoochelende realisme’, waarmee hij ‘volksverhalen, geschiedenis en hedendaagse verhalen’ met elkaar vermengt. Onlangs uitte eerdere Nobelprijs-laureate Herta Müller haar onvrede over de toekenning van de prijs, die ze een ‘catastrofe’ noemde. ‘De Chinezen zeggen zelf dat Mo Yan een beambte is van dezelfde rang als een minister,’ aldus Müller. Vandaag voegde Salman Rushdie zich bij de rij critici, door Mo op Facebook een ‘sul van het regime’ te noemen, meldt de website van tijdschrift Salon. ‘De conclusie is moeilijk te vermijden dat Mo Yan het Chinese equivalent is van de Russische apparatsjikschrijver Michail Sjocholov,’ aldus Rushdie.

Mo ontweek in Stockholm vragen over zijn collegaschrijver en landgenoot Liu Xiaobo, die in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, maar nog altijd in de gevangenis zit voor het schrijven van een pro-democratisch pamflet. Mo heeft eerder gezegd dat hij hoopt dat Liu snel vrijkomt.