Nederland stuurt Patriots naar Turkije - Rutte: bevolking moet beschermd

Duitse Patriotraketten. Duitsland stuurt net als Nederland batterijen met Patriots naar Turkije als ondersteuning van hun defensie aan de grens met Syrië. Foto AFP / Bernd Wuestneck
Duitse Patriotraketten. Duitsland stuurt net als Nederland batterijen met Patriots naar Turkije als ondersteuning van hun defensie aan de grens met Syrië. Foto AFP / Bernd Wuestneck Duitse Patriotraketten. Duitsland stuurt net als Nederland batterijen met Patriots naar Turkije als ondersteuning van hun defensie aan de grens met Syrië. Foto AFP / Bernd Wuestneck

Nederland stuurt op korte termijn twee Nederlandse Patrioteenheden naar Turkije. Dat heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad gezegd, meldt Novum. De ministerraad heeft hiermee ingestemd met het voorstel van Timmermans en van zijn collegaminister Hennis van Defensie.

Twee eenheden Patriots met in totaal maximaal 360 Nederlandse militairen worden in Turkije opgesteld om de lokale bevolking te verdedigen tegen granaten uit Syrië. Over de precieze locatie wordt nog overlegd met Turkije, de VS en Duitsland. De inzet van de Patriots is puur defensief van aard en vormt geen ondersteuning voor een no-fly zone of offensieve operatie. Timmermans sprak van een ‘zeer belangrijk besluit’: “Het is zeer onrustig in Syrië.”

Nederland voldoet hiermee aan een verzoek van de NAVO, die dinsdag instemde met het verzoek vanuit Turkije. Ook Duitsland liet gisteren weten dat het twee batterijen Patriots en vierhonderd militairen naar het grensgebied tussen Turkije en Syrië stuurt.

Turkije wil de Patriot-raketten gebruiken om de luchtafweer langs de Syrische grens te verstevigen. Er zijn al meerdere keren granaten vanuit Syrië afgeschoten en op Turks grondgebied terechtgekomen, maar er wordt vooral gevreesd voor het enorme raketarsenaal van Syrië en de voorraad chemische wapens van het land.

Premier Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie over de nieuwe missie:

“De Verenigde Staten, Duitsland en Nederland zelf zijn overeengekomen om troepen naar Turkije te sturen. Zowel de bevolking als de vluchtelingen die daar verblijven kunnen zo beter worden beschermd.

We sturen daarbij luchtverdedigingswapens om de NAVO bij te staan om deze mensen te beschermen tegen de strijd in Syrië.”