Morsi: oppositie in dienst oude regime

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft gisteren boos geweigerd het komende referendum over de omstreden ontwerp-grondwet uit te stellen of andere concessies te doen aan de oppositie. In een onverzettelijke televisietoespraak beschuldigde hij een deel van de oppositie ervan in dienst te staan van het oude regime en onderstreepte hij nooit te zullen tolereren dat aan zijn „wettige regering” wordt getornd.

„Het volk wil het regime ten val brengen”, scandeerde in antwoord op die uitspraak een menigte van enkele tienduizenden van zijn tegenstanders die zich hadden verzameld in de buurt van het presidentieel paleis. Na gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi woensdagavond, waarbij zeven doden vielen, heeft het leger alle betogers uit de onmiddellijke omgeving van het paleis verwijderd. Daar staan nu tanks en pantservoertuigen in een onderstreping van de ernst van de huidige crisis.

In zijn toespraak nodigde Morsi de oppositie uit voor een „alomvattende en productieve” dialoog, die morgen zou moeten beginnen. De oppositie weigert tot dusverre echter in gesprek te gaan met de uit de Moslimbroederschap voortgekomen president tenzij hij eerst het decreet intrekt waarmee hij zichzelf en de grondwetgevende vergadering op 22 november boven de wet stelde. De door fundamentalisten gedomineerde vergadering werd zo in staat gesteld in alle haast de ontwerp-grondwet goed te keuren. Liberale en christelijke tegenstanders zeggen dat de grondwet een fundamentalistisch stempel draagt. Zij eisen ook dat het voor 15 december geplande referendum wordt uitgesteld.

Oppositiepolitici zouden vanmiddag bijeenkomen voor overleg over de crisis. De 6-Aprilbeweging, die in de opstand tegen het regime van Hosni Mubarak een leidende rol speelde, heeft Morsi’s uitnodiging voor een dialoog al afgewezen.

Voor vanavond hebben oppositiegroepen tot nieuwe betogingen tegen de president opgeroepen. Verwacht wordt dat tegenstanders van Morsi opnieuw massaal de straat opgaan. (Reuters, AP, AFP)