Loekasjenko heeft plan: horigheid is modern idee

Middeleeuwse horigheid en hedendaagse modernisering zouden best hand in hand kunnen gaan. Althans, dat denkt president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland.

Onlangs was Loekasjenko op bezoek bij de een van de grootste houtbewerkingsfabrieken van het land. De modernisering van deze fabriek in Borisov verloopt minder soepel dan verwacht. Loekasjenko presenteerde daar zijn oplossing voor dit probleem: arbeiders mogen zonder fiat van de directie geen ontslag nemen of elders werk zoeken.

Op een filmpje is te zien hoe Loekasjenko op barse toon de gouverneur en zijn ambtenaren beveelt: „Bereid een decreet voor. Tot de uiteindelijke modernisatie van deze ondernemingen is het verboden om arbeiders te ontslaan. Een arbeider mag geen ontslag nemen uit deze onderneming zonder toestemming en goedkeuring van de leider van de onderneming. Als die hem vrijlaat mag hij gaan, laat die hem niet vrij dan moet hij werken. Bij schending: verplichte tewerkstelling. Voor de arbeider, de specialist en de directeur.” De mannen om hem heen knikken ‘ja’.

Wit-Rusland, de ‘laatste dictatuur van Europa’ genoemd, kampt met een brain drain. Een straffe hand moet er voor zorgen dat de fabriek in Borisov, die al een eeuw oud is, moderniseert. Loekasjenko: „Anders kunnen we straks grappen maken dat ze elkaar in Borisov en Minsk met hooivorken prikken, in plaats van productie draaien”.

De oekaze van Loekasjenko staat nog niet op papier. Enkele arbeiders hebben er geen moeite mee, als hun salaris maar omhoog gaat naar 385 euro. Eén werknemer zei over deze vorm van horigheid: „We hebben toch een grondwet, mensenrechten? In wat voor wereld leven we?”