Liveblog: Nederland bedekt onder een witte deken

Liveblog gesloten, fijn weekend!

De avondspits is uitgebleven, de sneeuw verlaat langzaam ons land en het weekend staat voor velen op het punt van beginnen. Tijd om het liveblog te sluiten. Via nrc.nl houden we je uiteraard op de hoogte van het belangrijkste nieuws en nieuwe ontwikkelingen.

Drie belangrijke dingen om te weten voordat het weekend écht begint:

  • door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten kan het plaatselijk glad worden
  • het wordt vannacht koud: gemiddeld tussen -5 en -10 graden
  • en door het aanhoudende winterse weer rijdt de NS ook morgen met een aangepaste dienstregeling

Fijn weekend!

ANP / Koen van WeelANP / Koen van Weel


Foto ANP / Koen van WeelFoto ANP / Koen van Weel


We hebben de huidige situatie op de weg en op het spoor, de verwachtingen voor morgen én de gebeurtenissen van vandaag even samengevat. Lees hier het bericht.
De chaotische avondsspits die werd verwacht, of de 'horroravondspits' zoals Volkskrant.nl kopt, is uitgebleven. En dat is voer voor De Speld.

Nauwelijks verkeershinder na eerste sneeuwvlokken twitter.com/DeSpeld/status…

— De Speld (@DeSpeld) December 7, 2012

Ook morgen aangepaste dienstregeling NS

Ook morgen rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling. Dat meldt het bedrijf zojuist.

"Voor zaterdag 8 december wordt opnieuw winters weer verwacht, met strenge vorst. Om problemen zo goed mogelijk op te kunnen vangen, passen wij uit voorzorg de dienstregeling in de brede Randstad ook morgen aan. Houdt u rekening met minder treinen, extra overstappen en meer drukte in de trein. De aanpassingen voor morgen worden momenteel in de reisplanner verwerkt."

treinverkeer

Zestienhonderd rijexamens geschrapt

Het CBR heeft vandaag bijna zestienhonderd rijexamens geschrapt vanwege het winterse weer. In totaal stonden ruim 2600 examens gepland. Gisteren gingen ook al bijna duizend examens niet door vanwege sneeuw en gladde wegen.

In alle provincies moesten examens worden uitgesteld vanwege het weer. Het CBR streeft ernaar gedupeerde cursisten een uitgesteld examen binnen twee weken te laten inhalen.

rijexamens
Sinterklaas is voorbij, de sneeuw is gevallen en ja, dan komt het kerstgevoel vanzelf. Veel mensen togen vandaag door weer en wind naar het tuincentrum om een kerstboom aan te schaffen.

ANP / Koen van WeelANP / Koen van Weel

kerst

Weinig problemen op het spoor

Op de weg is het relatief rustig en ook op het spoor zijn geen problemen. De NS meldt dat er tussen Eindhoven en Helmond geen treinen rijden door een sein- en overwegstoring, maar dat in de rest van het land er geen verstoring zijn in de aangepaste dienstregeling. Later vandaag wordt beslist of de treinen morgen weer via de reguliere dienstregeling rijden.

Op Schiphol worden er geen vluchten meer geannuleerd, meldt de NOS. Een blik op de actuele vertrektijden leert dat er nog veel wat vluchten last hebben van vertraging. Ook morgen moet er nog rekening worden gehouden met vertragingen.

treinverkeer

ANWB: het is en blijft vrij rustig op de weg

Hoe zit het precies met de filemetingen? Op de radio en op Twitter meldt de ANWB dat er op dit moment slechts enkele files zijn, terwijl op de website melding wordt gemaakt van iets meer dan zeventig kilometer file.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Na een drukke ochtend valt het nu erg mee met de drukte op de weg. Nu slechts 9 km file terwijl 70 km normaal is op dit tijdstip vrijdag.

Op de website van de ANWB wordt melding gemaakt van iets meer dan honderd kilometer file.

Arnoud Broekhuis, manager van ANWB verkeersinformatie legt uit:

"We hebben al meer dan veertig jaar files en voor de meldingen op bijvoorbeeld de radio maken we gebruik van de klassieke manier van meten. Dat is op basis van informatie van Rijkswaterstaat, die dat weer meet via een verkeerssignaleringssysteem dat is aangelegd op een groot deel van het hoofdwegennetwerk.

Daarin zijn echter niet alle wegen opgenomen en een file wordt pas gemeten als er twee kilometer of meer staat. De informatie op onze website komt van TomTom, die een ingenieus systeem hebben op basis van de navigatiesystemen van verkeersgebruikers. Dit geeft eigenlijk een completer beeld en uiteindelijk zullen we hier naartoe gaan. Op de site nemen we hier al een voorsprong op."

Eerder op de dag ging de ANWB nog uit van een veel drukkere avondspits dan normaal. Dat gaat niet gebeuren, aldus Broekhuis:

"Het wordt helemaal niks. Op vrijdag begint en eindigt de spits altijd vroeg. We zitten er nu midden in en er staat vrij weinig. We verwachten dus ook niet dat het nog chaos wordt op de weg. Heel veel mensen zijn toch thuisgebleven vanwege de slechte voorspellingen."

anwb

Weersverwachting NOS-weerman Marco Verhoef

Video van de NOS met de weersverwachting voor vanavond en vannacht van weerman Marco Verhoef. De korte samenvatting: de neerslag trekt langzaam het land uit, het blijft oppassen voor gladheid en vannacht heeft het hele land te maken met matige vorst (tussen de -5 en -10).

weersverwachting

Vooralsnog weinig files, amper storingen op het spoor

Een kort overzicht van de situatie op de snelwegen en op het spoor:

  • Rond 15.15 uur is het nog altijd rustig op de snelwegen. In totaal staat er zo'n 80 kilometer file, meldt de ANWB. Later vanmiddag wordt een iets drukkere spits verwacht.
  • Er zijn weinig storingen op het spoor momenteel. Tussen Eindhoven en Helmond rijden geen treinen door een sein- en overwegstoring.

Woede-uitbarsting Koeman heeft effect

Feyenoord-trainer Ronald Koeman maakte zich eerder vandaag op Twitter boos over het feit dat het veld in stadion De Kuip sneeuwvrij werd gemaakt voor een wedstrijd ter gelegenheid van de verjaardag van Michel Perridon, sponsor van Feyenoord.

Schandalige beslissing van stadion directeur de Kuip! Feestwedstrijd MOET doorgaan ten koste vh veld! Dank STADION. twitter.com/Koeman1963/sta…

— Ronald Koeman (@Koeman1963) December 7, 2012

Zojuist meldde hij echter:

Twitter avatar Koeman1963 Ronald Koeman Goed nieuws! Feyenoorder Perridon zegt wedstrijd af. Ben ik blij mee. Heb net contract ondertekend @Feyenoord http://t.co/9UMrlnbH

voetbalwedstrijden

Ondertussen bij onze collega's van de NOS en RTL

Niet alleen op televisie strijden RTL en NOS met elkaar:

Team RTL Nieuws is klaar voor het sneeuwballengevecht tegen Talpa en de NOS :-)) twitter.com/vanderchijs/st…

— Ingrid van der Chijs (@vanderchijs) December 7, 2012

Inmiddels een traditie: #sneeuwballengevecht tussen NOS en RTL. twitter.com/hendriksmj/sta…

— Martijn Hendriks (@hendriksmj) December 7, 2012

NOS op 3-redacteur Elger van der Wel meldt op Twitter:

Twitter avatar elger Elger van der Wel Waarom is er geen livestream van het sneeuwballengevecht op het #mediapark?

Kijk hier en hier nog meer foto's.


(video in deze update toegevoegd om 15.44 uur)

Bij het Jeugjournaal barstte het sneeuwballengevecht al eerder los.

Waarschuwing voor extreem weer beëindigd

Het KNMI heeft de 'code oranje' ingetrokken. Deze waarschuwing voor extreem weer gold sinds gisteravond in verband met de zware sneeuwval in combinatie met harde wind. Eerder op de middag werd de 'code oranje' al beëindigd voor de noordelijke provincies en Zeeland.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje wegens #sneeuwval beëindigd. http://t.co/PJGUnGO2

sneeuwval

Sneeuwval in beeld

Onze internetredacteur Annemarie Coevert heeft een In beeld-serie gemaakt met de mooiste sneeuwfoto's. De serie wordt steeds aangevuld en bevat inmiddels 18 foto's.

Foto ANP / Koen van WeelFoto ANP / Koen van Weel


Nog meer sneeuwfoto's? Kijk dan vooral ook even op Volkskrant.nl en NU.nl.

In beeld

Hoe gaat het op de wegen en op het spoor?

Even weer een kort overzicht van de situatie op de wegen en op het spoor:

  • Op dit moment staan er 13 files met een totale lengte van ruim 100 kilometer. De ANWB verwacht een zware spits. Een chaos voorspellen Rijkswaterstaat en de ANWB niet.
  • De NS werkt nog altijd met een aangepaste dienstregeling. Rond 13.45 uur waren er amper storingen. Tussen Barneveld en Ede-Wageningen rijden geen treinen door een wisselstoring. Ruim 77 procent van de treinen rijdt op tijd. Zie voor updates over de situatie op het spoor ook de informatie rechts naast dit artikel.
  • In het grootste deel van het land zijn de bussen in de loop van de dag weer volgens schema of met een kleine vertraging gaan rijden. In Noord-Brabant liep de vertraging aanvankelijk op tot een uur, meldde Arriva. Rond Rotterdam liep de vertraging op tot drie kwartier.
  • De trams en stadsbussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hadden last van het winterweer, maar ook die rijden inmiddels weer volgens schema. De vertraging in Amsterdam kwam volgens de GVB vooral doordat de chauffeurs zich moeten aanpassen aan ander, langzamer rijdend verkeer.

En zo ziet de voorpagina van NRC Handelsblad van vandaag eruit

NRC Handelsblad heeft vanmiddag een foto van de sneeuwval op de voorpagina staan:

De voorpagina van NRC Handelsblad van vandaag.

De voorpagina van NRC Handelsblad van vandaag.De voorpagina van NRC Handelsblad van vandaag.

Op pagina 16 en 17 van de krant staat een artikel van redacteur Japke-d. over de sneeuw die heel lang maar geen inferno wilde worden. Abonnees kunnen dit artikel lezen in de digitale editie.

sneeuwval

Giet it oan of net? Het blijft beukennootjes tellen

Zoals we zojuist al meldden wordt het vannacht op sommige plaatsen mogelijk -15 graden. Giet it oan of net, vragen de schaatsliefhebbers zich nú al af. Een beetje vroeg wellicht, maar onze internetredacteur Jeannine Julen ging op zoek naar een antwoord. Zo zegt de 55-jarige amateur-meteoroloog Ton Lindemann:

“Als ik kijk naar de seizoensverwachtingen van de Britse nieuwsdienst, kan ik wel zeggen dat de winterse maanden waarschijnlijk iets kouder zullen uitvallen dan normaal. Maar het blijft beukennootjes tellen hoor, want vaak komen deze voorspellingen absoluut niet uit. Er is nog niets in kan en kruiken.”

Lees hier het artikel 'Tot 15 graden onder nul vannacht? Speculeren over Elfstedentocht begint'.

Een toerrijder met aangevroren rijp om zijn gezicht tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee van 2010. Foto ANP / Vincent JanninkEen toerrijder met aangevroren rijp om zijn gezicht tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee van 2010. Foto ANP / Vincent Jannink

vrieskou

Langlaufen op de Veluwe

Weerman Reinier van den Berg meldt zojuist op Twitter dat de langlaufcondites op de Veluwe prima zijn.

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg In een strook over Brabant en Gelderland ligt inmiddels 15 CM. Langlaufcondities Veluwe prima.

sneeuwval

Nieuwsupdate: extreme kou in aantocht

Hoewel het met de sneeuw na vanmiddag wel afgelopen lijkt, kan het komende nacht extreem koud worden. Het KNMI meldt dat de temperaturen lokaal boven een sneeuwdek tot vijftien graden onder nul kunnen uitkomen. De minima variëren gemiddeld van -2 graden in Zeeland tot -10 graden in het oosten van het land.

In een brede strook van noordwest naar zuidoost blijft het vandaag overigens nog lang sneeuwen. In het oosten van Noord-Brabant en in Limburg kan zich een laag van vijftien centimeter vormen. Morgen wordt het volgens Meteo Consult "een prachtige winterdag":

Vrijwel overal zonnig, een sneeuwdek en voor het eerst dit jaar op grote schaal maximumtemperaturen onder nul. De eerste landelijke ijsdag van het jaar.

Uit Gelderland komt intussen het bericht dat de streekbussen van Syntus, die eerder vanochtend niet meer konden rijden vanwege de sneeuwval, weer de weg op gaan:

Twitter avatar Syntus Syntus De Syntus bussen in Gelderland gaan weer rijden. Houdt rekening met vertraging. Onze excuses.

Rijkswaterstaat zegt tegen de NOS te verwachten dat de wegen rond drie uur vanmiddag zijn schoongeveegd. Een woordvoerder zegt:

"De wegen zijn weer redelijk tot goed begaanbaar. Ik verwacht dat we het voor de spits gaan redden met vegen en strooien."

sneeuwval

Ook Franse wegen vol met sneeuw

Ook elders in Europa is veel sneeuw gevallen. Bijvoorbeeld op de wegen rond de noord-Franse stad Reims.

Foto AFP / Francois NascimbeniFoto AFP / Francois Nascimbeni

In beeld

'Code Oranje' beëindigd in Zeeland en Friesland

Het KNMI heeft bekendgemaakt dat 'Code Oranje', die staat voor een waarschuwing voor extreem weer, voor de provincies Zeeland en Friesland is opgeheven. Elders blijft de code gehandhaafd, hoewel in Groningen en Drenthe 'Code Geel' voor gevaarlijk weer geldt.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje voor #sneeuw Zeeland en Friesland beëindigd. Elders gehandhaafd. Groningen en Drenthe code geel. http://t.co/PJGUnGO2

De verwachting is dat het in grote delen van het land de komende uren nog blijft sneeuwen. Er kan een sneeuwdek van vijf tot tien centimer ontstaan. Het kan de rest van de dag lokaal glad zijn door sneeuwresten en de bevriezing van natte weggedeelten.

sneeuwval

Eerste voetbalwedstrijden afgelast

De KNVB heeft zojuist bekendgemaakt dat een aantal wedstrijden uit de Jupiler League vanavond niet door kan gaan vanwege de gevallen sneeuw.

Twitter avatar KNVBpers PersvoorlichtingKNVB Aflastingen wegens weersomstandigheden: FC Emmen – SC Cambuur, MVV – FC Volendam, Telstar – De Graafschap & FC Den Bosch – FC Eindhoven

De Rotterdamse derby tussen Excelsior en koploper Sparta gaat wel door, meldt persbureau Novum. Vrijwilligers zorgen er voor dat het veld bespeelbaar is op Woudestein. Over de andere wedstrijden is nog geen duidelijkheid.

In de Eredivisie staat vanavond het treffen tussen Heracles Almelo en FC Utrecht op het programma. Die wedstrijd lijkt niet in het gedrang te komen, aangezien Heracles beschikt over een kunstgrasveld.

sneeuwval

Sneeuwval teistert Schiphol

Hevige sneeuwval zorgde vanochtend voor annuleringen vertragingen van binnenkomende en uitgaande vluchten op de luchthaven Schiphol. Sneeuwploegen waren in de weer om de de banen zoveel mogelijk vrij te houden, zodat toch nog vluchten konden aankomen en vertrekken.

Foto ANP / Ruud TaalFoto ANP / Ruud Taal

Foto ANP / Ruud TaalFoto ANP / Ruud Taal

In beeld

Nieuwsupdate: avondspits onzeker, weinig ongelukken

Wat is de laatste stand van zaken op de wegen? De ANWB meldt dat er rond 11.00 uur nog zo'n vijftig kilometer file stond. Hoe de middag- en avondspits gaan verlopen is nog even afwachten. "De sneeuw die er nu ligt zal niet snel weg zijn", zegt een woordvoerder tegen persbureau Novum.

Volgens de politie werd er op de wegen vrij rustig gereden. Daarom gebeurden er niet veel ongelukken, zegt een woordvoerder. "Wat ongelukken betreft is het tot kleine glijpartijen gebleven met vooral blikschade. Wel viel er een gewonde bij Waddinxveen."

De politie kreeg veel telefoontjes van vrachtwagenchauffeurs met gevaarlijke stoffen. Volgens de wet mogen die bij gladheid niet de weg op gaan. Volgens de politie is het echter aan de chauffeurs of ze de weg op willen gaan:

"Maar wij gaan niet zeggen of het glad is of niet, dat kan per regio verschillen, dus dat moeten de chauffeurs zelf inschatten. Maar als we iemand met gevaarlijke stoffen op een glad wegdek zien rijden, zetten we hem wel aan de kant."

Bij Schiphol is tot dit moment een kwart tot een derde van de vluchten naar Europese bestemmingen geschrapt.

Weervoorspellers delen lief en leed

De weermannen en -vrouwen van de televisie waren de afgelopen uren uiteraard ook volop actief op Twitter. NOS-weerman Gerrit Hiemstra liet bijvoorbeeld weten dat hij het niet eens is met de term 'verlate sneeuwval'. En Gerrit zegt ook te kunnen genieten van het witte landschap.

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Hoezo 'vertraagde sneeuwval'? Planning was rond middernacht op de kust. Dat klopte precies.

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Het mooie aan #sneeuw + wind is dat je nu heel mooi alle wervelingen in de lucht ziet. Anders zijn die er ook wel, alleen nu kun je ze zien!

Zijn collega Willemijn Hoebert geniet ook van de sneeuw. En is blij dat haar voorspellingen toch zijn uitgekomen.

Twitter avatar whoebert Willemijn Hoebert Persoonlijk vind ik het buiten ook wel een mooi plaatje worden nu hoor, van mij mag t nog even doorsneeuwen!

Twitter avatar whoebert Willemijn Hoebert Het duurde even, maar dan heb je ook wat! Vanuit meteorologisch oogpunt gezien fijn dat de verwachting (wél vertraagd), toch is uitgekomen.

Marco Verhoef, ook van de NOS, ging vanochtend zelf al polshoogte nemen op straat. En herkende zijn eigen tuin niet meer terug.

Twitter avatar marcopverhoef Marco Verhoef Daar kwam weer een strooiwagen door de straat. Die mannen zijn goed bezig #respect.

Twitter avatar marcopverhoef Marco Verhoef Ik heb weer even een waarneming gedaan. Inmiddels ligt er wel een cm of 7. En het sneeuwt nog steeds.

In de #zomer ziet de tuin er toch anders uit. #sneeuw #winter. twitter.com/marcopverhoef/…

— Marco Verhoef (@marcopverhoef) December 7, 2012

sneeuwval

Brussel kleurt wit

Zoals eerder vanochtend gemeld, heeft ook België te maken met hevige sneeuwval. In heel België viel zo'n acht centimeter sneeuw, waaronder in hoofdstad Brussel.

Foto Reuters / Francois Lenoir Foto Reuters / Francois Lenoir

In beeld

Voetbalvelden vanmiddag gekeurd

De velden die vanavond gebruikt moeten worden voor de wedstrijden in de Jupiler League worden vanmiddag gekeurd. Dat heeft de KNVB gemeld. Gekeken wordt of de velden ondanks de gevallen sneeuw nog bespeelbaar zijn.

Fans van Excelsior roepen elkaar via Twitter op vanmiddag te assisteren bij het sneeuwvrij maken van stadion Woudestein:

Twitter avatar Excfansontour Excelsiorfansontour VANAF 13.15 SNEEUWRUIMEN STADION !! Hulp is nodig!! Svp namen doormailen naar info@sbvexcelsior.nl. Neem aub zelf schuiver mee. Please RT

sneeuwval

Sneeuw hindert telefoonverkeer

Vodafone heeft laten weten dat mensen die mobiel bellen last kunnen hebben van de sneeuw. Door de sneeuwval is de verbinding volgens de telecomaanbieder instabieler. Dat meldt RTL Nieuws. De sneeuwval kan het signaal tussen de zendmasten tijdelijk onderbreken. Het kan daarom gebeuren dat je meerdere keren moet proberen te bellen om verbinding te krijgen.

sneeuwval

Sneeuwgrappen op Twitter

Eerst viel er vanochtend niet zoveel, maar toen begon het toch echt los te komen. Over de sneeuwval wordt massaal getwitterd. En gegrapt.

Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Ik heb geantwoord: gezien hebbende de sneeuw van zijn eigen is het mij genotenzaakt u middelhard vanuit mijn gevoel de tiefus te wensgroeten

Toen ik vanmorgen de deur open deed lag er al 20 centimeter #sneeuw twitter.com/DeMoppentapper…

— De Moppentapper (@DeMoppentapper) December 7, 2012

Sommige varkens vinden sneeuw geweldig maar sommigen zijn zichtbaar teleurgesteld... #Bio(logisch) twitter.com/WakkerDier/sta…

— Wakker Dier (@WakkerDier) December 7, 2012

sneeuwval

Sneeuwfoto's en -video's via Sociale Sneeuwradar

Hoe overleeft Nederland de sneeuw? Dat is te bekijken op de Sociale Sneeuwradar, een interactieve kaart die real-time berichten zichtbaar maakt die op social media over de sneeuwval worden geplaatst. Zo zijn onder meer tweets, foto’s van Flickr en video’s op YouTube meteen zichtbaar (gebruikte zoekterm: #sneeuw).

Als je je eigen bericht terug wil zien op de Sociale Sneeuwrader, deel je iets via social media met de hashtag #sneeuw. Vergeet niet je locatie-instellingen te activeren.

sneeuwval

Problemen met bussen in provincie

Vanwege de hevige sneeuwval houden meerdere openbaarvervoerbedrijven in Gelderland hun bussen in de remise. Syntus meldt op Twitter in de provincie helemaal geen bussen de weg op te sturen. Vervoerder Breng laat weten dat meerdere lijnen in Arnhem en Nijmegen uitvallen. In het hele land lopen busreizigers veel vertraging op.

Twitter avatar Syntus Syntus Bussen Syntus Gelderland rijden tot nader order niet. Dit ivm hevige sneeuwval en de onveilige situatie op de weg. Onze excuses.

Bussen in Noord-Brabant kunnen tot een uur vertraging oplopen, meldt vervoer Arriva. Rond Rotterdam loopt de vertraging op tot drie kwartier. Ook de trams en stadsbussen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben last van het winterweer. Dat komt volgens de GVB vooral doordat de chauffeurs zich moeten aanpassen aan ander verkeer, dat langzamer rijdt.

In sommige gevallen worden lijnen omgeleid, bijvoorbeeld vanwege defecte wissels of onbegaanbare wegen.

verkeer

Toch aantal storingen op het spoor

De NS meldt nu toch een aantal verstoringen op het spoor. Tussen Utrecht en Schiphol rijden nog altijd minder treinen door een wisselstoring. Daar geldt een extra reistijd van 15 tot 30 minuten. De storing is na verwachting om 15.00 uur verholpen.

Ook een wisselstoring tussen Ede-Wageningen en Arnhem. Gevolg: extra reistijd van een half uur. Een wisselstoring tussen Barneveld en Ede-Wageningen geeft een extra reistijd van 30 tot 60 minuten. De storingen zijn waarschijnlijk rond 12.30 uur verholpen. Reizigers tussen Ede-Wageningen en Amersfoort kunnen reizen via Utrecht Centraal.

ANP / Koen van WeelANP / Koen van Weel

treinverkeer

Nog 100 kilometer file

Rond tien uur stond er nog zo'n 100 kilometer file. Daarmee is de spits een stuk drukker geweest dan normaal, maar grote problemen op de wegen blijven vooralsnog uit.

Twitter avatar vid VID De ochtendspits is zwaarder verlopen, met 8:10 uur 206 km file. Dat is 4x meer dan gebruikelijk. Met in de regio R'dam de meeste drukte.

Het verkeerscentrum van Rijkswaterstaat tijdens de ochtendspits:

Foto ANP / Koen van WeelFoto ANP / Koen van Weel

verkeer

Schiphol heeft vooral last van harde wind

Op Schiphol zijn inmiddels 150 vluchten geschrapt. Dat zijn, net als eerder vanochtend, één op de vier vluchten. Een woordvoerder van de luchthaven zegt tegen persbureau Novum dat het aantal geschrapte vluchten nog kan gaan oplopen.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Veel annuleringen en vertragingen op Schiphol. Kijk goed op de website van je airline of schiphol.nl voor vertrek naar de luchthaven. EB^

Schiphol kampt vooral met slecht zicht en harde wind. De overlast door sneeuw valt mee. Maar veel luchtvaartmaatschappijen hebben gisteren al uit voorzorg vluchten geannuleerd. De vluchten worden volgens de woordvoerder ook geannuleerd omdat het weer op de plaats van bestemming nog slechter is:

"Dan gaat het met name om bestemmingen binnen Europa. Ook andere luchthavens kampen met slecht weer, vooral in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland."

De sneeuwploeg van de luchthaven is volgens de woordvoerder op volle sterkte om de banen sneeuw- en ijsvrij te houden:

"Wij hopen dat het weer aan het eind van de ochtend bijtrekt. Maar weer laat zich moeilijk voorspellen. Vanochtend verwachtte ik bij het openschuiven van de gordijnen ook sneeuw te zien maar toen lag er niets."

vliegverkeer

Door weer en wind

Een vrouw met fiets en kinderen lopen door de sneeuw in Rotterdam

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

In beeld

Vertraging stadsvervoer door sneeuw

Het stadsvervoer in en rond Rotterdam en Amsterdam heeft vanochtend te kampen met vertraging door de sneeuwval. De bussen van Arriva rijden wel in de omgeving van Rotterdam, maar reizigers kunnen vertraging tot een uur oplopen, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Twitter avatar vid VID Busreizigers van Arriva moeten vanmorgen in de regio Rotterdam rekening houden met vertragingen tot een uur i.v.m. sneeuwval.

AT5 meldt dat de GVB in Amsterdam ook problemen heeft door de sneeuw. Verschillende tram- en buslijnen zijn vertraagd, zegt een woordvoerder:

"We ondervinden zelf geen hinder van de sneeuw, maar doordat veel weggebruikers hun snelheid aan de weersomstandigheden aanpassen, rijden ook wij langzamer."

verkeer

Prorail: aangepaste dienstregeling was terecht

Een woordvoerder van Prorail heeft zojuist tegenover persbureau Novum bevestigd dat de sneeuwval tot nu toe niet tot grote problemen op het spoor heeft geleid. In de Randstad rijden minder treinen zodat er meer ruimte is om storingen te verhelpen, maar van die ruimte is volgens de woordvoerder nauwelijks gebruikgemaakt.

De enige storing is een defecte wissel tussen Utrecht Centraal en Schiphol. Dat betekent volgens de woordvoerder niet dat kan worden geconcludeerd dat de aangepaste dienstregeling niet nodig was. "Het blijft met zulk weer gewoon heel spannend of alles goed gaat. Er kan dan altijd wat gebeuren."

In het hele land rijden de treinen volgens een woordvoerder van de NS goed op schema. "We hebben een goede ochtendspits gehad."

Twitter avatar nsvertragingen NS Vertragingen Utrecht Centraal - Schiphol: Utrecht Centraal-Schiphol Melding vrijdag 7 december 2012, 08:27 uur:Oorzaak: wiss... http://t.co/463Nr2fb

treinverkeer

Deze man wacht op de bus

Niet in Nederland, maar in het Oostenrijkse Schruns.

AFP / Alexander KleinAFP / Alexander Klein

In beeld

ANWB: files zullen niet snel oplossen

Hoewel de Verkeersinformatiedienst zojuist berichtte dat het met de gevolgen van de sneeuw voor de spits allemaal meevalt, laat de ANWB nu via persbureau Novum een ander geluid horen. Door de sneeuw stond er vanochtend vier keer zoveel files als normaal en de spits houdt ook langer aan, aldus een woordvoerder.

Sinds 08.15 uur schommelt de totale filelengte rond de 175 kilometer. "Normaal loopt de spits rond 09.00 uur op zijn eind. Maar het loopt nog niet terug", zegt de woordvoerder. De sneeuwzone verschuift naar het zuidoosten en blijft daar liggen. "Dus het zal niet snel oplossen."

In het hele land rijdt het verkeer vanwege de sneeuw langzamer. Volgens de woordvoerder zijn de A12 van Utrecht naar Den Haag bij het Gouwe Aquaduct en de A15 van Rotterdam naar Europoort uitschieters. Op beide snelwegen zijn drie rijstroken dicht door ongelukken. In de middagspits wordt vooralsnog geen grote overlast verwacht omdat het dan stopt met sneeuwen.

Ochtendspits viel mee ondanks sneeuw

Grote problemen op de weg zijn ondanks de hevige sneeuwval uitgebleven. De Verkeersinformatiedienst meldde zojuist via Twitter dat de hoeveelheid files is meegevallen omdat veel mensen thuis zijn gebleven of hun reis hebben uitgesteld:

Twitter avatar vid VID De hoeveelheid files is meegevallen: kort na 8 uur stond er 206 km. Waarschijnlijk hebben veel mensen hun reis uitgesteld of blijven thuis.

Momenteel staat er nog zo'n 135 kilometer file. De ochtendspits was wel een stuk drukker dan normaal.

De ANWB meldt dat steeds meer spits- of rijstroken die afgesloten waren door ongelukken of andere problemen weer opengaan:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #A12 -> Den Haag tussen Reeuwijk en Gouda is alleen nog de linkerrijstrook dicht

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #A12 -> Den Haag de auto's van de weg, nu sneeuwvrij maken. Daarna gaan de drie rijstroken weer open tussen Reeuwijk en Gouda.

verkeer

Rotterdam kleurt wit

Bekijk meer foto's van hoe Nederland vanochtend ondersneeuwde in onze door internetredacteur Annemarie Coevert samengestelde In Beeld-serie.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

In beeld

Problemen op spoor blijven nog uit

Net als eerder vanochtend lijken er nog altijd geen noemenswaardige problemen op het spoor te zijn ontstaan door de sneeuwval. Marca Schrap, stagiair van onze redactie binnenland, liet zojuist aan nrc.nl weten dat haar treinreis van Amsterdam naar Rotterdam probleemloos ging:

Ik ben net met de trein vanuit Amsterdam (7.25 Amsterdam Amstel, 8.30 R’dam Alexander) gekomen en alles verliep normaal; de trein was op tijd, niet overvol, geen vertraging. Soms gaan dingen ook goed. Het enige dat met het slechte weer te maken had, was de waarschuwing in de trein vlak voor elk station: “Hier volgt een waarschuwing: let op bij het verlaten van de trein, de perrons op het station kunnen glad zijn."

Op Utrecht Centraal was het vanochtend was het rond 8.45 uur opvallend rustig, liet onze internetredacteur David Haakman weten:

Opvallend rustig in de centrale hal van Utrecht Centraal om 8.45 uur. Slechts handjevol mensen bij bord vertrektijden. twitter.com/dafit/status/2…

— David Haakman (@dafit) December 7, 2012

treinverkeer

Rijkswaterstaat houdt wegen 'zo zwart mogelijk'

Rijkswaterstaat stelt vandaag alles in het werk om de wegen zo begaanbaar mogelijk te houden. De dienst zet daarvoor 500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen in. De 500 strooiwagens strooien binnen twee uur 3260 km (landelijk wegennet) en dat gebeurt met 1200 man personeel (800 chauffeurs en 400 voor coördinatie en laden/lossen). RWS meldde zojuist dat er nu ook sneeuwschuivers rond de snelwegen op Utrecht rijden:

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Nu ook #sneeuwschuivers op de snelwegen rond Utrecht. (foto = in #staffel rijden) http://t.co/AHazHPla

De dienst liet eerder vanochtend weten waarom niet al vanochtend vroeg met het sneeuwschuiven is begonnen:

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Sneeuwschuiven op de snelweg heeft pas zin als er een paar cm sneeuw ligt. We schuiven nu in Noord-Holland.

verkeer

Turen naar schermen vol met files

Het verkeerscentrum van Rijkswaterstaat tijdens de ochtendspits

Foto ANP / Koen van WeelFoto ANP / Koen van Weel

In beeld

Sneeuwvoorspelling komende uren

Het KNMI verwacht dat de sneeuwval op veel plaatsen tot in de middag kan gaan aanhouden. Er kan een sneeuwdek ontstaan van 5 tot 10 centimer, lokaal zelfs 10 tot 15 centimeter. 'Code Oranje', de waarschuwing voor extreem weer, is nog altijd van kracht.

Weerplaza meldt zojuist op Twitter dat het in het grootste deel van het land nu sneeuwt en dat de meeste sneeuw valt in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant:

Twitter avatar Weerplaza Weerplaza.nl Groot deel v/h land nu sneeuw. Zwaarst in Z-Hol/Utr/N-Br/G'land. Lichte sneeuw N/O/ZO. Meld je sneeuwdikte ajb. http://t.co/pAvRnkKq

Weeronline.nl meldt zojuist:

De oostelijke band neerslag lost langzaam op. We houden de westelijke band over. Die zorgt komende uren voor nog een aantal centimeters.

sneeuwval

Sneeuwschuivers op de snelweg

Sneeuwschuivers maken de A20 bij Rotterdam sneeuwvrij. De winterse buien zorgen vanochtend voor extra drukte in de ochtendspits.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

In beeld

Schiphol schrapt vluchten door sneeuw

Schiphol heeft zich vanochtend door de hevige sneeuwval gedwongen gezien één op de vier vertrekkende vluchten te schrappen. Dat zegt een woordvoerster van de luchthaven tegen RTL Nieuws. "De sneeuw heeft absoluut invloed", aldus de zegsvrouw. In totaal zouden er vandaag 900 vluchten vanaf Schiphol vertrekken. De capaciteit van het vliegveld is tot ongeveer tien uur beperkt door de sneeuwval. "In de loop van de ochtend lijkt het beter te worden", zegt de woordvoerster.

Twitter avatar Schiphol Schiphol Veel annuleringen en vertragingen op Schiphol. Kijk goed op de website van je airline of schiphol.nl voor vertrek naar de luchthaven. EB^

Vliegen naar Nederland levert ook problemen op, meldt onze correspondente in het Verenigd Koninkrijk Titia Ketelaar:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Alle vluchten naar Nederland vertraagd, met van die fijne teksten als 'see ticket desk' en 'geschatte' vertrektijd

vliegverkeer

Ook België heeft last van de sneeuw

Onze zuiderburen hebben vanochtend ook te kampen met het winterse weer. Het Laatste Nieuws, dat een liveblog bijhoudt over de "winterellende" in België, meldt dat het verkeer hinder ondervindt, maar dat er geen "monsterfiles" zijn. Het spoor heeft in België net als in ons land voorlopig weinig last van de sneeuw. Wegens de sneeuwval heeft Luxemburg het verboden vrachtwagens op de snelweg te rijden.

Twitter avatar Knack Knack.be Sneeuw trekt over het land. http://t.co/anjEGX09

sneeuwval

Deze vrouw laat zich niet kennen

Weer of niet, ik ga gewoon op de fiets, moet deze vrouw uit Rotterdam gedacht hebben.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

In beeld

Waarschuwing voor mogelijke sneeuwjacht

MeteoConsult waarschuwde vanochtend voor het mogelijk ontstaan van sneeuwjacht. Dat zijn een soort wervelvinden van sneeuw die kunnen ontstaan als de sneeuwval samenvalt met windkrachten van 6 of hoger. Weerkundige Dennis Wilt van Meteo Consult denkt dat er vandaag sneeuwjachten kunnen ontstaan, zo zegt hij vanochtend in nrc.next. Wilt adviseert mensen vandaag zo mogelijk thuis te blijven. "Ik denk dat veel mensen vrijdag 7 december nog lang gaan herinneren", zei hij gisteravond.

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Zicht tijdens heftigste sneeuwval loopt lokaal terug tot 500 meter. Dat dus bij fors wat wind #sneeuwjacht.

sneeuwval

Stapvoets over de snelweg

Drukte vanochtend vroeg op de A20 bij Rotterdam.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

verkeer

ANWB: spits al drie keer drukker dan normaal

Door de sneeuw staat vrijdagochtend al drie keer zoveel file als normaal. Vooral rond Rotterdam en Amsterdam staan meer files, zegt een woordvoerder van de ANWB tegen persbureau Novum. Rond 07.30 uur, een uur voordat doorgaans de piek wordt bereikt, stond ongeveer 130 kilometer file. Normaal staat op vrijdag niet meer dan 45 kilometer file. Het is al tot verschillende ongelukken gekomen. Zo zijn drie rijstroken van de A12 bij Gouda richting Den Haag afgesloten door een ongeluk op het Gouwe Aquaduct. Op de A13 vanuit Den Haag is bij Rotterdam een ongeluk gebeurd.

Op de A58 van Breda naar Tilburg is bij knooppunt Sint Annabosch een auto met aanhanger geschaard. Door het hele land rijdt het verkeer vanwege de sneeuw langzamer.

Het is volgens de woordvoerder moeilijk te zeggen of de spits verder uit de hand loopt. "Er is veel gewaarschuwd voor de sneeuw van vandaag, als veel mensen hierdoor thuis blijven kan de overlast verder meevallen."

In de middagspits wordt vooralsnog geen grote overlast verwacht:

"De weerbureaus melden dat het in de vroege middag stopt met sneeuwen. Rijkswaterstaat is al volop bezig de wegen sneeuwvrij te houden dus dan moet het in de middag snel opgeruimd zijn."

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #Sneeuw : pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan, reken op een langere reistijd en maak ruimte voor sneeuwschuivers en strooiwagens.

verkeer

Eenzame auto in de sneeuw

Een auo baant zich weg een weg door het wintserse weer in Rotterdam.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

In beeld

NS: nu nog geen problemen op het spoor

Het treinverkeer heeft voorlopig geen last van de sneeuwval, zegt een woordvoerder van de NS tegen de NOS. De woordvoerder spreekt van "een rustige opstart". De NS durft niet te voorspellen wat de gevolgen voor de rest van de dag zijn. De woordvoerder sluit storingen en uitval niet uit omdat de zwaarste sneeuwval nog wordt verwacht:

"Deze weersomstandigheden hebben gewoon effect op het materieel. Het blijft een spannende dag. De sneeuw is dan wel later dan verwacht gekomen, hij houdt ook langer aan."

treinverkeer

NS rijdt met aangepaste dienstregeling

De NS rijdt vandaag uit voorzorg met een aangepaste dienstregeling om complete verstopping op het spoor door de sneeuwval te voorkomen. Vooral rond de Randstad rijden minder treinen. Bekijk hieronder de (aanklikbare) dienstregeling van vandaag:

De aangepaste dienstregeling die de NS vandaag gebruikt.De aangepaste dienstregeling die de NS vandaag gebruikt.

treinverkeer

Fietser trotseert sneeuwval

Een fietser loopt vanochtend met zijn fiets door de sneeuw met op de achtergrond het verkeer op de ring A20 bij Rotterdam.

Foto ANP / Robin UtrechtFoto ANP / Robin Utrecht

In beeld

Verwachting komende uren

De sneeuw kwam vanochtend later dan gedacht, maar het verwachte effect op de spits is er niet minder om. Volgens Weeronline.nl sneeuwde het rond 5 uur in Zeeland al hevig. De code oranje die het KNMI voor bijna het hele land heeft afgegeven is nog steeds van kracht. In de ochtend breidt de sneeuw zich vanuit Zeeland in noordoostelijke richting uit. Om zeven uur, nog voor de ochtendspits op gang is, lag het gebied ten westen van de lijn Leeuwarden Maastricht onder de sneeuw. Rond negen uur is die lijn verschoven naar Leeuwarden-Enschede.

In het grootste deel van het land blijft h het de hele vrijdagochtend sneeuwen. In de middag wordt de sneeuwval minder intens. Op de meeste plekken valt tussen de vijf en tien centimeter, maar uitschieters tot vijftien centimeter zijn ook mogelijk. De sneeuwbuien gaan gepaard met windbuien. Aan de kust staat windkracht zeven, in het binnenland windkracht vijf. Hierdoor is het zicht slecht en kunnen sneeuwbuien ontstaan.

Twitter avatar weeronline weeronline De komende uren kan het in grote delen van het land rustig doorsneeuwen. In totaal kan er 5 tot 10 cm vallen. http://t.co/eNkkt0AU

sneeuwval

De weerdiensten voorspelden gisteren dat hevige sneeuwval vanochtend wel eens voor de “totale ontwrichting van Nederland” zou kunnen zorgen. De sneeuwval kwam afgelopen nacht vertraagd op gang, maar inmiddels is het in het grootste deel van het land gaan sneeuwen. Gevreesd wordt voor de gevolgen op weg en spoor. nrc.nl houdt je zolang als de situatie dat vereist in dit liveblog op de hoogte van het laatste nieuws.