Kortkolom sport

Basketballers Oranje gered door sponsor

Rotterdam. Het Nederlandse basketbalteam kan toch internationale wedstrijden blijven spelen. De basketbalbond (NBB) en de Federatie Eredivisie Basketball (FEB) hebben betaalzender Sport1 voor twee jaar gestrikt als sponsor. De duels van de mannenploeg worden live uitgezonden. Zo kunnen de basketballers toch deelnemen aan de EK-kwalificatieduels. De loting hiervoor is morgen. De NBB moet enkele tonnen bezuinigen, waardoor er geen geld meer zou zijn voor de nationale jeugd- én seniorenploeg. De andere jeugdteams zouden wel blijven bestaan. Sport1 zendt tot nu toe alleen duels uit van de NBA en de Euroleague basketbal. (Novum)

Wielercoach Crawford gaf Leipheimer epo

New York. Wielercoach Rick Crawford heeft toegegeven landgenoot Levi Leipheimer aan epo te hebben geholpen. Dat bekende de Amerikaan tegenover Velonews. Crawford voorzag de renner van doping in 2000 en 2001 bij US Postal. Leipheimer vertrok in 2001 naar Rabobank. Hij gaf in een verklaring in het Usada-rapport over land- en ploeggenoot Lance Armstrong zijn dopinggebruik toe. Leipheimer verklaarde in zijn periode bij Rabobank ook doping te hebben gebruikt en werd een half jaar geschorst. (AP)

Rentree Mark Tuitert Utrecht City Bokaal

Utrecht. Schaatser Mark Tuitert maakt volgende week zaterdag zijn rentree in de Utrecht City Bokaal, een wedstrijd uit de Holland Cup-reeks. Dat meldde de olympisch kampioen op de 1.500 meter van Vancouver 2010 gisteren op twitter. Tuitert miste vorige maand de NK afstanden door een scheurtje in zijn rib, opgelopen bij een val tijdens een training, en daardoor kans op deelname aan de eerste serie wereldbekerwedstrijden. (NRC)

Licht geblesseerde Messi traint binnen

Barcelona. Lionel Messi heeft gisteren in de fitnessruimte van FC Barcelona getraind. De 25-jarige Argentijn liep in het Champions Leagueduel met Benfica een gekneusde knie op. Het is nog onzeker of hij zondag tegen Real Betis kan meedoen. Messi is op jacht naar het record van de Duitser Gerd Müller, die in 1972 in totaal 85 keer scoorde. Messi staat op 84 goals en heeft nog vier duels om het jaarrecord te evenaren of te verbeteren. (Novum)

Europa League: PSV wint, Twente verliest

Rotterdam. PSV en FC Twente hebben hun mislukte Europese voetbalavontuur gisteravond met winst en verlies afgesloten. PSV won in Italië met 3-1 bij het al geplaatste Napoli. Twente verloor in Enschede met dezelfde cijfers van het Zweedse Helsingborgs. (NRC)

Australië treft India in Champions Trophy

Melbourne. Gastland en titelhouder Australië hockeyt na een 2-0 zege op Engeland morgen in de halve finale van de Champions Trophy tegen India. Nederland speelt tegen Pakistan om een finaleplaats. (Novum)