Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: over de tirannie van de mobiel

We kennen het allemaal; we zijn zo druk met van alles en nog wat bezig – en misschien vooral met onszelf – dat we de wereld om ons heen vergeten. Kijk eens wat vaker om je heen, zo zou de boodschap van deze korte film kunnen zijn.

We kennen het allemaal; we zijn zo druk met van alles en nog wat bezig - en misschien vooral met onszelf - dat we de wereld om ons heen vergeten. Kijk eens wat vaker om je heen, zo zou de boodschap van deze korte film kunnen zijn.

In een opiniestuk deze week in NRC Handelsblad hekelde publicist, dichter en schrijver Mohammed Benzakour de terreur van de smartphone. De komst van de telefoon met mobiel internet is natuurlijk hartstikke handig, tegelijkertijd heeft het er volgens Benzakour voor gezorgd dat we ons en masse afsluiten van het publieke domein. En dat vindt hij jammer.

“Het hoge woord moet eruit: de blik dreigt uit te sterven. Het genoegen van het alledaagse aanschouwen, de waarneming, het oogcontact, is rap aan het uitdoven. (..) sinds de uitvinding van de Samsung Galaxy en de iPhone is het voor iemand die hecht aan de vriendelijke groet, de knipoog, de hoofdknik, of zelfs maar de sluikse oogopslag, niet langer aangenaam door stad en land te wandelen.”

De dichter maakt zelfs een vergelijking met de boerka:

“De oneindige reeks ‘ontmoetingen’ met op schermpjes starende schimmen creëert in het straatbeeld een mist die even unheimische gevoelens oproept als de confrontatie met boerka’s. Was ook daar niet de grootste ergernis de onzichtbare blik?”

Nu lijkt het soms in zijn stuk misschien of de schrijver vooral de steelse blikken van vrouwen en het openlijke geflirt in de publieke ruimte en het OV mist, maar hij heeft natuurlijk een punt. Wie stoort zich niet aan afspraken die erop uitdraaien dat iedereen monomaan op dat scherm zit te drukken, vegen, tikken en te lezen.

Altijd en overal bereikbaar zijn en overal je mobiel kunnen gebruiken, heeft ook z’n nadelen. Je mist soms een hoop, zo blijkt wel uit het volgende filmpje.

Blind Spot from Matthew K. Nayman on Vimeo.