John-Boy

Het Nijmeegse bovenhuis waar Co Verdaas stiekem niet woonde, heeft houten vloeren, ornamenten, een marmeren schouw. Toch is het niet het begrotelijk soort woning van de archetypische, als ‘arrogant’ bekend staande PvdA-arrivé.

De twee verdiepingen aan de Coehoornstraat 31 in Nijmegen, nu voor 255.000 euro te koop op Funda.nl, ogen van onder tot boven als het onderkomen van een oudere jongere. Sjofel, een oude roodfluwelen bank, een kast vol cd’s. Een ouderwets fornuis in een studentenkeukentje. En een vintage dressoir in de slaapkamer, met daarop een cowboyhoed.

Een cowboyhoed. Van leer.

Cowboyhoeden, en zeker die van leer, horen bij mannen die geen punt achter hun jeugd kunnen zetten. Dat weten alle vrouwen. In Amerika heten ze grups –samentrekking van grown-ups. Grups vinden het niet cool om volwassen te worden. New York Magazine wijdde er eens een stevig verhaal aan. Kenmerkend voor grups bleek dat ze T-shirts dragen van favoriete bandjes, of eindeloos in een bandje spelen.

Co Verdaas (46) was zoals bekend niet alleen 31 dagen staatssecretaris van Economische Zaken. Ook is hij sinds eenentwintig jaar zanger en gitarist van sixties-coverband John-Boy & The Waltons. De naam verwijst naar die tv-serie over een goudeerlijke familie tijdens de depressie. En Co Verdaas, als zanger, is John-Boy – de brave oudste Walton-zoon. Typische rockersironie.

John-Boy kocht de Nijmeegse woning met de drummer van de band, zoals de Volkskrant uitzocht. Zelf werd hij voor 1 procent eigenaar: net genoeg om zich als gedeputeerde van Gelderland te kunnen inschrijven in de juiste provincie, en wie weet soms op de rode bank te slapen na een optreden.

John-Boy is dus op een dag betrapt in Zwolle, Overijssel, door een Nijmeegse politicus. John-Boy zat verdacht huiselijk op een bakfiets, aldus de Volkskrant. Tot overmaat van ramp was hij in het bezit van een vers stokbrood.

Bakfiets. Vers stokbrood. Voortreffelijke details. Verder kan een man niet afdrijven van een leren cowboyhoed.

John-Boy liet zich in ruim drie jaar tijd 382 keer bij zijn vriendin in Zwolle ophalen door de provinciale Lexus of BMW met chauffeur. Waarop hij zich er weer 352 keer liet afzetten. Soms was hij ’s avonds laat in Zwolle afgezet – én declareerde hij dat hij de volgende ochtend vroeg vanuit Nijmegen vertrok. Bedrog? Of existentiële verwarring van een grup die letterlijk niet meer wist welke kant het met zijn leven op moest? John-Boy werd de vermoedelijk eerste Nederlandse rocker uit het subcircuit met een coach van 350 euro per gesprek – volgens Binnenlands Bestuur. Dat wilde hij óók al declareren. Waarna er gedoe kwam, en hij terugkrabbelde.

Nee, arrogantie kun je dit gehannes niet noemen. Wel bedrog. Bedrog van het sneue, lafhartige soort.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Christiaan Weijts.

    • Margriet Oostveen