Jasper S. bekent in zaak Marianne Vaatstra

Jasper S., de man die in november werd gearresteerd voor de moord op Marianne Vaatstra na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, heeft gisteravond een bekentenis afgelegd.

Dat meldde het Openbaar Ministerie in Leeuwarden. Jasper S. legde de verklaring gisteren af tijdens een verhoor met de politie. Hij verklaarde daarbij dat hij Marianne Vaatstra niet kende, maar haar die nacht toevallig was tegengekomen. Na die ontmoeting dwong hij het meisje een weiland in, terwijl hij haar met een mes bedreigde.

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het 16-jarige meisje bleek te zijn verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was onderweg naar haar huis verderop in Zwaagwesteinde.

In de loop der jaren werd meer dan eens gedacht dat de moord door een asielzoeker zou zijn gepleegd. De 45-jarige Jasper S. is een Fries die op ongeveer tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster woonde.

Dit najaar begon een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, waarvoor 7.300 mannen uit de omgeving werden opgeroepen. Jasper S. deed daar uit eigen beweging aan mee. Op 18 november werd hij aangehouden, omdat er ‘een 100 procent match’ met zijn DNA werd geconstateerd.

De raadkamer van de rechtbank van Leeuwarden heeft op woensdag de voorlopige hechtenis van Jasper S. met negentig dagen verlengd. Dit betekent dat de eerste openbare terechtzitting, al dan niet pro forma, voor februari 2013 gepland wordt.

De vader van Marianne Vaatstra is „heel blij” met de bekentenis die Jasper S., heeft afgelegd. Dat zei hij donderdagavond in een uitzending van het NOS Journaal. NRC