Huisartsen spannen kort geding aan om elektronisch patiëntendossier

Foto ANP / Lex van Lieshout

Huisartsen spannen een kort geding aan tegen zorgverzekeraars die hen dwingen mee te werken aan het elektronisch patiëntendossier, aldus bestuurslid Herman Suichies van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen vanochtend op Radio 1.

Zorgverzekeraars dwingen huisartsen een contract te tekenen waarin een inspanningsverplichting staat om bij het systeem aangesloten te raken, zo verklaart Suichies. Huisartsen kunnen volgens hem niet aan dat contract ontkomen, omdat ze voor 45 procent afhankelijk zijn van de contracten die ze met zorgverzekeraars sluiten:

“Zonder contract kun je je praktijk wel sluiten.”

De zorgverzekeraars zeggen volgens hem nu dat de arts alleen mag tekenen als hij zich aansluit bij het EPD. “Dit is dwang die wordt uitgevoerd door een private club en niet door de overheid.”

‘Patiëntendossier via de achterdeur toch ingevoerd’

De Eerste Kamer heeft de invoering van een elektronisch patiëntendossier eerder unaniem afgewezen om privacy- en veiligheidsredenen. “Ik begrijp niet goed waarom dit nu weer via een achterdeur binnenkomt en men weer verder gaat”, stelde Suichies.

Als het systeem volledig zou werken, hebben meer dan tweehonderdduizend mensen toegang tot gevoelige medische informatie, stelt Suichies:

“Dat zijn ook gewoon mensen. Je weet gewoon dat een keer een pasje wordt verloren of gestolen en dat kwaadwillenden dan toegang hebben tot al die medische gegevens. “

‘Landelijke structuur epd is onveiliger’

Het bestuurslid benadrukte dat er niets tegen een betere communicatie is, maar zei vooral problemen te hebben met de landelijke en onveiliger structuur van het epd.

De grotere Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft zich niet tegen het dossier uitgesproken en is voorstander als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Suichies zei ‘nogal wat’ signalen te krijgen van huisartsen die hun lidmaatschap bij de LHV opzeggen omdat ze zich niet in het standpunt van de LHV kunnen vinden. Wanneer het kort geding dient, moet vanmiddag bekend worden.