Het sneeuwt! Maar wel met enige vertraging - tot nu toe valt het mee

Geen witte wereld nog bij het opstaan, de eerste sneeuw is in het westen van het land gevallen, maar de voorspelde hevige sneeuw laat vooralsnog op zich wachten. In Zeeland blijft de sneeuw al liggen, maar op de meeste plaatsen is de sneeuw licht.

Volgens de NOS is de sneeuwval “iets vertraagd”, maar de verwachting blijft nog grotendeels hetzelfde. De afgelopen uren regende het vooral en viel er natte sneeuw, onder meer bij Leiden, Gouda en Dordrecht. Om 07.00 uur, nog voor de ochtendspits op gang is, ligt het gebied waar de sneeuw zal vallen ten westen van de lijn Leeuwarden Maastricht onder de sneeuw. Rond 09.00 uur is die lijn verschoven naar Leeuwarden-Enschede.

In het grootste deel van het land blijft het volgens weeronline.nl de hele vrijdagochtend sneeuwen. In de middag wordt de sneeuwval minder intens. De sneeuwbuien gaan overigens gepaard met harde wind. Aan de kust staat windkracht zeven, in het binnenland windkracht vijf. Hierdoor is het zicht slecht en kunnen sneeuwbuien ontstaan.

Twitter avatar ricoschroder Rico Schröder Sneeuw is ook zo moeilijk te verwachten in onze regio. Er hoeft maar iets “mis” te gaan en het is smeltende sneeuw of regen. Wel veel wind..

Extreem weer

De code oranje van extreem weer die gisteren door het KNMI werd afgegeven, geldt nog steeds voor bijna heel Nederland. Volgens de meteorologische dienst is er een grote kans dat op veel plaatsen 5 tot 10 cm sneeuw valt.

Bron KNMI. Klik voor meer verwachtingen.Bron KNMI. Klik voor meer verwachtingen.

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen rekening te houden met gevaarlijke omstandigheden op de weg.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat We hebben op alle snelwegen preventief gestrooid. In Zeeland rijden al sneeuwschuivers ivm de hoeveelheid sneeuw. Rij voorzichtig!

De overheidsdienst zegt voor de sneeuwval op de meeste wegen zout te hebben gestrooid. Er worden 500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen ingezet om de wegen berijdbaar te houden.

Twitter avatar koenderegt Koen de Regt En ze gaan op pad. De strooiwagens maken zo in Utrecht hun eerste rondje van de ochtend. #sneeuw http://t.co/1PgSRPWb

Verder raadt Rijkswaterstaat mensen aan om de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden op de weg. Ook de ANWB waarschuwt automobilisten oplettend te zijn:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer #Sneeuw : pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan, reken op een langere reistijd en maak ruimte voor sneeuwschuivers en strooiwagens.

De NS heeft vandaag een aangepaste dienstregeling. Er rijden minder treinen in de Randstad. Ook Schiphol waarschuwt voor mogelijke vertragingen en annuleringen. De luchthaven adviseert de laatste vluchtinformatie in de gaten te houden.

    • Anouk Eigenraam