Hamasleider Khaled Meshaal komt voor het eerst aan in Gaza

Palestijnse leden van de al-Qassam brigades, de militaire tak van Hamas, staan op wacht voor de aankomst van Hamasleider Khaled Meshaal in Rafah, het zuiden van Gaza. Foto Reuters / Mohammed Salem
Palestijnse leden van de al-Qassam brigades, de militaire tak van Hamas, staan op wacht voor de aankomst van Hamasleider Khaled Meshaal in Rafah, het zuiden van Gaza. Foto Reuters / Mohammed Salem Palestijnse leden van de al-Qassam brigades, de militaire tak van Hamas, staan op wacht voor de aankomst van Hamasleider Khaled Meshaal in Rafah, het zuiden van Gaza. Foto Reuters / Mohammed Salem

Hamasleider Khaled Meshaal is vandaag aangekomen in de Gazastrook nadat hij 45 jaar geen voet meer op Palestijnse bodem gezet had. De Hamasleider komt aan via Kairo. De afgelopen jaren hield Egypte steeds een mogelijk bezoek van hem aan Gaza tegen.

Meshaal woonde de afgelopen jaren in Damascus, waar het hoofdkantoor van Hamas zat en van waaruit hij de organisatie bestierde. Recent moest de Hamasleider uitwijken naar Quatar nadat de relaties tussen Syrië en Hamas verslechterden. Onder de Egyptische oud-president Mubarak werd het Meshaal onmogelijk gemaakt om via dat land de Gazastrook te bezoeken. Omdat Hamas een afsplitsing is van de Moslimbroerderschap, zag Mubarak daarin een bedreiging. Nu in Egypte de Moslimbroederschap zelf aan de macht is gekomen, is die hindernis niet meer van toepassing.

Meshaal zal echter maar kort zijn in het Palestijnse gebied; amper 48 uur. Morgen woont hij een bijeenkomst bij ter ere van de 25-jarige verjaardag van Hamas en een bijeenkomst om de recente ‘overwinning’ te vieren na de recente luchtaanvallen van Israël. Daarna zal Meshaal naar verwachting ook een bezoek brengen aan het huis van de vermoorde sjeik Ahmed Yassin, de spiritueel leider van Hamas. Ook zal hij een bezoek brengen aan Palestijnse families die veel familieleden hebben verloren als gevolg van de Israëlische luchtaanvallen.