Hamasleider bezoekt Gazastrook

De leider in ballingschap van de fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas, Khaled Meshaal, brengt vandaag zijn eerste bezoek aan de Gazastrook, die hij 45 jaar geleden op 11-jarige leeftijd verliet.

Meshaal, een pragmaticus die in Syrië woonde maar dit jaar naar Qatar is verhuisd, komt voor een ‘overwinningsbijeenkomst’ in Gaza na het achtdaagse Israëlische luchtoffensief tegen Hamas in november.

Gisteren bezocht de Jordaanse koning Abdullah de Palestijnse president Abbas op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij kwam hem gelukwensen met de erkenning van de Palestijnse staat in de VN.

Meshaals bezoek valt samen met geheime, interne verkiezingen van Hamas. Hij leidt sinds 1996 het politieke bureau van Hamas, maar zei eerder dit jaar dat hij niet herkozen wil worden. Volgens sommige analisten is zijn bezoek een teken dat hij van gedachten is veranderd en zal hij proberen zich te verzoenen met de haviken binnen de beweging, met wie hij eerder dit jaar nog botste.

De Palestijnse analist Hani al Masri denkt dat het bezoek is georganiseerd door Egypte, Turkije en Qatar om te zorgen dat Meshaal herkozen wordt. „Egypte, Qatar en Turkije willen Meshaal omdat hij gematigd is en zaken voor elkaar kan krijgen tussen Hamas en het Westen.” (AP, Reuters)