Gemeente Amsterdam sluit 26 coffeeshops op de Wallen

Straatbeeld van de Wallen. Het Amsterdamse stadsdeel Centrum koopt panden op in het Wallengebied om de criminaliteit uit de rosse buurt te weren. Om het project 1012, naar de postcode van het gebied, een extra impuls te geven, heeft Amsterdam Centrum besloten zelf vastgoed aan te kopen. ANP XTRA KOEN VAN WEEL Het straatbeeld van de Wallen. Foto ANP / Koen van Weel

De gemeente Amsterdam zal alsnog 26 coffeeshops op de Wallen sluiten. Half september besloot de gemeeenteraad de plannen tot sluiting niet door te zetten, maar burgemeester Van der Laan besluit nu toch anders, meldt dagblad Het Parool.

Eerder vreesde de gemeente dat met de komst van de wietpas en het afstandscriterium een opstapeling van maatregelen zou ontstaan. Het afstandscriterium bepaalde namelijk dat alle coffeshops in een straal van 350 meter hun deuren zouden moeten sluiten, met als gevolg dat het merendeel van de shops in het gebied zouden verdwijnen.

De meerderheid van de raadsleden vreesde dat hierdoor de straathandel en overlast explosief zouden stijgen. Nu zowel het afstandscriterium als de wietpas van de baan zijn, besloot Van der Laan de gedoogvergunning van de 26 shops niet te verlengen.

    • Jeannine Julen