EK 2020 in zeker twaalf Europese voetballanden

De eindronde van het EK voetbal wordt in 2020 in verschillende Europese landen gehouden. Dat heeft het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA gisteren besloten.

Het is de bedoeling dat het eindtoernooi in twaalf of dertien landen wordt gehouden in plaats van één of twee gastlanden zoals tot nu toe gebruikelijk. Potentiële speelsteden kunnen zich in maart 2013 kandidaat stellen. In het voorjaar van 2014 beslist de UEFA in welke landen het toernooi wordt gespeeld.

Ook Nederland mag mogelijk een of meerdere duels organiseren. Het gaat vooralsnog om een eenmalig initiatief ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de UEFA in 2020.

Het idee is afkomstig van UEFA-voorzitter Michel Platini. Volgens de voormalige Franse sterspeler, die in 1984 zijn land naar de Europese titel leidde, het EK won, kunnen de organisatiekosten over meerdere landen verdeeld kunnen worden. Uit de hand gelopen uitgaven en vertragingen bij de bouw van stadions en infrastructuur veroorzaakten problemen bij het EK in Polen en de Oekraïne afgelopen zomer.

„Het is makkelijker als je per gaststad een stadion moet bouwen, in plaats van luchthavens en tien stadions per land”, zei Platini in juni bij de lancering van zijn voorstel.

De UEFA-voorzitter gaat vooralsnog uit van twaalf of dertien speelsteden. „Maar het kunnen er ook 24 of 32 worden. In deze tijd van goedkope vliegreizen is alles mogelijk”, aldus Platini.

Bijna alle UEFA-landen reageerden gisteren enthousiast op het voorstel. Alleen Turkije stemde tegen. Dat land had gehoopt het EK in 2020 alleen te mogen organiseren.

Het is voor het eerst dat het toernooi in zoveel verschillende landen zal worden gehouden. Tot nu toe was twee het maximum. Voor het eerst gebeurde dat in 2000, toen Nederland en België de organisatie deelden. Oostenrijk-Zwitserland (2008) en Polen-Oekraïne (2012) deden later hetzelfde.

Het volgende EK wordt in 2016 gehouden in Frankrijk, voor het eerst met 24 in plaats van 16 landen. De Europese voetbalbond wil meer landen de kans geven zich te kwalificeren voor de eindronde. De UEFA hoopt ook meer inkomsten te genereren.

Volgens voetbalofficials, onder andere in Groot-Brittannië, is het pan-Europese toernooi problematisch voor supporters die met hun nationale team willen meereizen.

Het EK wordt sinds 1960 elke vier jaar gehouden onder auspiciën van de UEFA. Nederland werd in 1988 Europees kampioen. Spanje prolongeerde dit jaar zijn titel.