Egyptenaren doorbreken barricades - stemming grondwet uitgesteld

Egyptian riot police stand guard, background, as protesters chant anti-Muslim Brotherhood slogans during a demonstration in front of the presidential palace in Cairo, Egypt, Friday, Dec. 7, 2012. Egypt's political crisis spiraled deeper into bitterness and recrimination on Friday as large crowds of the Egyptian President Mohammed Morsi's opponents marched to his palace to increase pressure after he rejected their demands. (AP Photo/Nariman El-Mofty)
Egyptian riot police stand guard, background, as protesters chant anti-Muslim Brotherhood slogans during a demonstration in front of the presidential palace in Cairo, Egypt, Friday, Dec. 7, 2012. Egypt's political crisis spiraled deeper into bitterness and recrimination on Friday as large crowds of the Egyptian President Mohammed Morsi's opponents marched to his palace to increase pressure after he rejected their demands. (AP Photo/Nariman El-Mofty) De Egyptische oproerpolitie tijdens hevige demonstraties. Foto AP / Nariman El-Mofty

Duizenden Egyptische demonstranten hebben militaire barricades doorbroken die hen ervan moesten weerhouden het presidentieel paleis te naderen. Sommigen klommen op tanks en zwaaiden met vlaggen, meldt persbureau Reuters.

Zo’n tienduizend demonstranten hadden zich verzameld achter de barrières die militairen hadden opgeworpen. De tanks kwamen eerder al aan bij het presidentieel paleis, toen daar hevige gevechten uitbraken tussen aanhangers en tegenstanders van president Morsi. Bij de ongeregeldheden kwamen zeven mensen om het leven.

“Vredevol, vredevol”, scandeerden de demonstranten voor het paleis. Ze knipten het prikkeldraad kapot en beklommen de muren van het paleis. Troepen van de Republikeinse Garde, bevolen de actievoerders gisteren al te vertrekken. Later verplaatsten zij zich om de hoofdingang van het paleis te bewaken.

‘Betogers schaden imago Egypte’

Volgens Morsi schaden de betogers het imago van Egypte. Sommigen worden betaald door politieke partijen en mensen van het oude regime, zei hij. Hij verzekerde dat de schuldigen zullen worden gestraft.

De diepe verdeeldheid tussen regering en oppositie is het gevolg van de nieuwe grondwet die president Morsi door een commissie van moslimfundamentalisten heeft laten schrijven. De seculiere en liberale oppositie herkent zich niet in de grondwet en heeft zich bovendien tegen Morsi gekeerd omdat deze zichzelf en zijn besluiten boven de rechterlijke macht heeft geplaatst.

De Egyptische oppositie, die bestaat uit liberalen, christenen en linkse activisten, eiste eerder dat Morsi in gesprek gaat met de oppositie over hoe het verder moet in Egypte.

Stemming voor buitenlandse Egyptenaren uitgesteld

Het hoofd van het Egyptische verkiezingscomité meldde dat het referendum voor buitenlandse Egyptenaren is uitgesteld. Deze Egyptenaren konden hierbij voor of tegen de omstreden ontwerpgrondwet stemmen. Hierdoor dreigt ook het officiële referendum voor het Egyptische volk op 15 december te worden afgelast, meldt persbureau Reuters.

Buitenlandse Egyptenaren zouden al vanaf morgen de mogelijkheid krijgen voor of tegen de ontwerpgrondwet te stemmen. Deze mogelijkheid is nu verschoven naar komende woensdag. Buitenlandse Egyptenaren krijgen een week lang de tijd om hun stem uit te brengen.