Een ‘prachtig, hoogwaardig’ kantoor

NRC Handelsblad verhuist dit weekend van Rotterdam naar het centrum van Amsterdam. Het straks leegstaande pand aan de rand van de stad staat symbool voor het overschot aan kantoorruimte.

De brochure van het Duitse investeringsbedrijf MPC Capital uit 2004 zag er prima uit. Mooie kleurenfoto’s, ronkende teksten. Holland 53 heette het vastgoedfonds waar beleggers hun geld in konden steken. Een van de drie gebouwen in het fonds was een pand aan de Marten Meesweg, te Rotterdam.

Een prachtig, hoogwaardig kantoor, volgens de brochure, waarin exclusieve materialen waren verwerkt zoals zwarte natuurstenen platen. Door de hoge glazen entree had het gebouw „een representatief karakter”. Het Duitse bedrijf betaalde ruim 31 miljoen euro voor het pand en zocht nu beleggers voor het in 1987 gebouwde pand.

Er zat ook al een huurder in het gebouw in de Rotterdamse wijk Prins Alexander: PCM Uitgevers. Dat was ook niet mis, vertelde de brochure. Naast de uitgeverij zaten ook de twee krantentitels AD en NRC Handelsblad in het pand. „Een uitgeverij die met twee anderen meer dan de helft van de markt in handen heeft.” In 2003 draaide het bedrijf een omzet van 647 miljoen euro, waarna een winst van 31 miljoen euro overbleef. „Tien miljoen euro meer dan de winst over 2002”, staat er. Kortom, een prima fonds om geld in te steken. Minimum inleg 10.000 euro, met een jaarlijks rendement van tussen de 7 en 8 procent in het vooruitzicht.

Dat was toen. PCM bestaat niet meer. In 2009 werd het bedrijf overgenomen door De Persgroep uit België. December dat jaar werd de naam veranderd in De Persgroep Nederland en NRC Handelsblad werd verkocht aan investeringsfonds Egeria. Mei dit jaar verhuisde het AD van het pand aan de Marten Meesweg naar het centrum van Rotterdam. En dit weekend verhuist NRC Handelsblad naar het centrum van Amsterdam.

Daarmee verdwijnt het laatste restje van PCM Uitgevers uit het pand aan de Marten Meesweg. De eigenaar blijft achter met een leeg pand van 16.386 vierkante meter. En ook dat is niet meer zoals het in 2004 werd beschreven. Van buiten ziet het er nog aardig uit, maar van binnen is het gedateerd. Om het kantoorpand heen zijn de afgelopen jaren splinternieuwe gebouwen uit de grond gestampt. Ook daar is nog veel te huur.

Door te verhuizen is NRC Handelsblad onderdeel geworden van de problematiek die zij regelmatig beschrijft. Bedrijf vertrekt voor een nieuw, mooier pand en laat een verouderd pand achter waarvoor nieuwe huurders moeilijk te vinden zijn. Deze zomer verliet ook baggerbedrijf Van Oord de Rotterdamse Alexanderpolder. In totaal staat daar nu ruim 33 procent van de 211.000 vierkante meter kantoorruimte leeg, blijkt uit gegevens van makelaarskantoor Jones Lang LaSalle.

Toch zeggen betrokkenen dat de Alexander een prachtige locatie is. Lokaal bestuurder Patrick Meijer (Ruimtelijke Ordening, Leefbaar Rotterdam): „De intercity stopt er, de metro, er zijn winkels in de buurt. Het ligt aan de snelweg. Een toplocatie.” Dat er redelijk wat leegstand is, heeft volgens hem ook niets met de locatie te maken. „Dat is een landelijk fenomeen.” Uit onderzoek van makelaarskantoor DTZ Zadelhoff van dit jaar blijkt dat van de in totaal 48 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland er 7,6 miljoen vierkante meter leeg staat.

Ook makelaarskantoor Jones Lang LaSalle ziet de Alexanderpolder als een prima kantoorlocatie. De plek eindigde recent als 19de op de lijst van meest aantrekkelijke kantoorlocaties die het bedrijf opstelde. Op de eerste plek staat de Zuidas in Amsterdam. De enige andere plekken in Rotterdam die de Alexanderpolder voor zich moest laten waren het centrum en de Kop van Zuid. En volgens Rogier van der Bol van Jones Lang LaSalle is dat logisch. „Stadscentra zijn de laatste tijd weer wat populairder dan kantoren aan de randen.”

Directeur Pieter Akkerman van de Nederlandse vestiging van MPC Capital kent het gebouw aan de Marten Meesweg goed. „Er zal flink geïnvesteerd moeten worden om het weer modern te maken.” Dat is het bedrijf ook van plan om te gaan doen. „Er is ook wel belangstelling van nieuwe huurders. Maar ik wens NRC Handelsblad het beste in Amsterdam.”

    • Tom Kreling