De kleine bonden pikken het niet

Steeds meer bonden zijn boos over verdeling van topsportgelden. De preses van de ijshockeybond: „Ik begrijp niet waarmee NOC*NSF bezig is.”

Nu de impact van de nieuwe verdeling van topsportgelden tot alle bonden is doorgedrongen, groeit de woede. Veel gedupeerde bonden voelen zich geslachtofferd. De ijshockeybond, waarvan de uitkering tot nul euro is gereduceerd, eist op hoge poten dat de verdeling wordt herzien. De cricketbond vraagt zich af of sportkoepel NOC*NSF de opmars van het Nederlands elftal is ontgaan. En de Atletiekunie en wielerunie KNWU melden dat ontslagen onvermijdelijk zijn. Bij de kleine bonden groeit de irritatie over de openlijke bevoordeling van grote, invloedrijke bonden.

Neem de bond voor zweefvliegers en parachutespringers, de KNNvL. Directeur Ronald Termaat mist de solidariteit van grote bonden. „Wij kunnen vrijwel geen besluiten beïnvloeden. Vaak is het een gelopen race en hebben technisch directeur Maurits Hendriks en manager topsport Jeroen Bijl in samenspraak met grote bonden de zaken naar hun hand gezet. Er zijn wel overlegbijeenkomsten, maar daarin kunnen wij weinig uitrichten. Ik heb het gevoel dat bij NOC*NSF alleen de olympische sporten, zeg maar het NOC-deel, er toe doen en de NSF-sporten nauwelijks meetellen.”

Nu heeft Termaat nog geluk dat zijn bond iets krijgt – 39.602 euro voor zweefvliegen – maar de sportklimmers van de bergsportbond krijgen niets en moeten nog maar afwachten of ze naar kampioenschappen buiten Europa uitgezonden kunnen worden. Directeur Robin Baks is al met de stofkam door de begroting gegaan en voorziet flinke bezuinigingen. Ook hij voelt onmacht als het om de positie binnen NOC*NSF gaat. Baks: „Door de macht van de grote bonden heeft oppositie voeren nauwelijks zin. Ook tijdens een algemene vergadering hebben we niet de kracht om iets tegen te houden.”

Voorzitter Ruud Vreeman van de ijshockeybond had gisteren in Studio Sport zware kritiek op NOC*NSF. „Als ik zie dat de vrouwenvolleybalploeg, 22ste op de wereldranglijst, vijf ton krijgt en wij helemaal niets, begrijp ik niet waar NOC*NSF mee bezig is. De vrouwenijshockeyers staan nu 21ste op de wereldranglijst, terwijl de mannen ook tot de beste 21 landen van de wereld behoren. Zelfs basketbalvrouwen krijgen 250.000 euro. Die staan niet eens in de top 70 van de wereld.”

De cricketbond snapt NOC*NSF niet. De nationale ploeg boekte sensationele resultaten, de bond neemt spelers fulltime in dienst en krijgt voor hetzelfde investeringsplan dat bij NOC*NSF is ingediend wel geld van de internationale cricketbond.

    • Henk Stouwdam