Correcties en aanvullingen

Vrouw zit nog gevangen

In het artikel Vonnis 2.400 tbs’ers opnieuw bekeken (30 november, pagina 9) staat dat een paranoïde schizofrene vrouw is vrijgelaten uit een tbs-kliniek. Dit is niet juist. De vrouw zit nog vast. Justitie is in beroep gegaan tegen de beëindiging van de tbs door de rechtbank in Utrecht.

Kaartje Zuid-Chinese Zee

Het kaartje bij het verhaal China wil Zuid-Chinese Zee niet delen (5 december, pagina 10) staat niet goed in de krant. Rechts staat de juiste versie.

Tsaar kocht

De Annunciatie

In het artikel Verkoop geschonken collecties niet (4 december, pagina 15) staat dat de Russische tsaar ooit het schilderij De Annunciatie van Jan van Eyck verkocht toen hij in geldnood zat. Dit is niet juist. De Annunciatie komt uit het bezit van Koning Willem II. Diens collectie is na zijn dood succesvol geveild, in 1850 in Den Haag. De Nederlandse regering, onder leiding van de liberale premier Thorbecke, liet deze veiling gebeuren, ondanks verzoeken om ingrijpen. Tsaar Nicolaas I kocht hier De Annunciatie. In 1930 hebben de communisten het schilderij voor 500.000 dollar verkocht aan de Amerikaanse kapitalist Andrew Mellon.