Consumenten willen claim tegen Philips

De Consumentenbond overweegt een schadeclaim tegen Philips en zes andere elektronicabedrijven in verband met het beeldbuizenkartel.

De Europese Commissie legde hun een boete op van 1,5 miljard euro, met 500 miljoen euro als aandeel van Philips. Volgens de Commissie hebben de bedrijven zich in de periode van 1996 tot 2006 schuldig gemaakt aan kartelvorming. Philips gaat in beroep tegen de uitspraak.

„Als de boete wordt betaald, gaat het geld naar de overheden en komt het niet terecht bij wie er recht op hebben: de consumenten”, zegt de woordvoerder van de Consumentenbond.

Het ging om twee kartels, een voor de productie van beeldbuizen voor kleuren-tv’s en een voor computerschermen. De buizen waren een cruciaal onderdeel voor de televisies en monitors, goed voor 50 tot 70 procent van de prijs van een scherm.

Doordat de aankopen van televisies te traceren zijn via kassabonnen, garantiebewijzen en bankafschriften, onderzoekt de Consumentenbond – samen met andere Europese consumentenbonden – de mogelijkheden voor een schadeclaim. Bij het bierkartel en garnalenkartel is de bond nooit een actie gestart, bij gebrek aan bewijs. „Mensen bewaren niet het bonnetje van een kratje bier”, zegt de woordvoerder.

Een collectieve schadevordering is op dit moment niet mogelijk. Een Amerikaanse class action, waarbij miljarden worden uitgekeerd aan een groep gedupeerden, komt in het Nederlandse rechtssysteem niet voor. Hier kun je alleen een collectieve aansprakelijkstelling bereiken. Het maximaal haalbare is dat de Consumentenbond namens de consumenten een ‘verklaring van recht’ haalt dat de elektronicabedrijven onrechtmatig hebben gehandeld – de eerste stap in een schadeprocedure. De consumenten moeten de rest dan zelf doen. Ook kan de bond proberen een schikking te treffen namens de hele groep.