Clifford, pr-man van Britse sterren opgepakt

Max Clifford, pr-man van tientallen Britse beroemdheden en daardoor een van de invloedrijkste mensen in de Britse media, is gisteren gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik.

Zijn arrestatie houdt geen verband met het onderzoek naar kindermisbruik rondom de wijlen BBC-presentator Jimmy Savile. Maar het volgt daar wel uit: naar aanleiding van de Savile-zaak hebben zich bij Scotland Yard ook vrouwen gemeld die zeggen door andere beroemdheden te zijn misbruikt.

Cliffords aanhouding is opmerkelijk. Een maand geleden waarschuwde hij nog voor een heksenjacht in de nasleep van ‘Savile’. Hij zei dat zijn klanten doodsbang waren: in hun hedonistische sterrenjaren hebben ze veelvuldig meisjes toegelaten in hun kleedkamers en „vroegen ze nooit om een geboortebewijs”.

Over de 69-jarige pr-man wordt wel gezegd dat als je beroemd bent en je iets akeligs overkomt, je beter Clifford kunt bellen dan een advocaat of ambulance. Hij weet aan alle verhalen een positieve draai te geven, kan nieuws uit de tabloids houden (of er juist in krijgen). Clifford vertegenwoordigde onder meer de van moord verdachte Amerikaanse football-speler O.J. Simpson, Rebecca Loos, de Nederlandse die zei een verhouding met voetballer David Beckham te hebben gehad, en Mohamed al-Fayed, wiens zoon tegelijk met prinses Diana overleed.

Maar veel Britten kennen Clifford als de man achter ‘Freddie Starr ate my hamster’. Dat was een verhaal uit 1986 over de komiek Freddie Starr die de hamster van een vriendin zou hebben opgegeten. Het was volledig verzonnen, maar Starr werd er bekend door – de reden waarom het verhaal door Clifford was bedacht.

Starr werd vorige maand gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik. Ook de voormalige glamrockster Garry Glitter, eveneens opgepakt wegens misbruik, is een klant van Clifford. Inmiddels hebben zich 450 vrouwen gemeld met een klacht over Savile of anderen.