Drukke avondspits blijft uit - ook morgen aangepaste dienstregeling

Het verkeerscentrum van Rijkswaterstaat tijdens de ochtendspits. De avondspits bleef vanavond uit. Foto ANP / Koen van Weel

De drukke avondspits die vanavond werd verwacht is uitgebleven. De ANWB vermoedt dat veel mensen vandaag gewoon zijn thuisgebleven. Ook op het spoor, waar de hele dag via een aangepaste dienstregeling werd gereden, hebben zich geen grote problemen voorgedaan.

Lees hier ons liveblog van vandaag terug.

Rond twee uur vanmiddag werd de waarschuwing ‘code oranje’ voor extreem weer ingetrokken. Het sneeuwgebied trekt langzaam naar het zuiden en verlaat vanavond het land, meldt het KNMI. Mogelijk kan het plaatselijk glad worden door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Vannacht wordt het helder en flink koud. De minima variëren tussen -2 in Zeeland tot -10 graden in het oosten en lokaal kan het boven het sneeuwdek zelfs tot 15 graden vriezen.

Het meest recente weerbericht van NOS-weerman Marco Verhoef

Ook morgen aangepaste dienstregeling

Morgen worden er opnieuw winterse buien en vorst verwacht. De NS rijdt daarom ook morgen nog met een aangepaste dienstregeling om mogelijke storingen als gevolg van het winterweer op te vangen. Vandaag leidde de sneeuwval niet tot grote problemen. Er waren enkele kleine storingen, maar van de extra ruimte die de aangepaste dienstregeling bood is nauwelijks gebruikgemaakt. In het grootste deel van het land zijn ook de bussen in de loop van de dag weer volgens schema of met een kleine vertraging gaan rijden.

Géén avondspits

Vanochtend werd nog een chaotische avondspits verwacht, maar de drukte bleef uit. De ANWB stelt zelfs dat er eigenlijk helemaal geen sprake was van een avondspits:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Er is vandaag géén avondspits. Er staan 2 files (in Limburg): A2 > Maastricht 4km voor Echt, #A73 2 km voor aansluiting A2.

In ons liveblog liet Arnoud Broekhuis, manager van ANWB verkeersinformatie, al rond vier uur vanmiddag weten dat de avondspits zou uitblijven. Broekhuis:

“Het wordt helemaal niks. Op vrijdag begint en eindigt de spits altijd vroeg. We zitten er nu midden in en er staat vrij weinig. We verwachten dus ook niet dat het nog chaos wordt op de weg. Heel veel mensen zijn toch thuisgebleven vanwege de slechte voorspellingen.”

Ook Schiphol kampte vanochtend met annuleringen en vertragingen van binnenkomende en uitgaande vluchten. Er worden inmiddels geen nieuwe vluchten meer geannuleerd, maar reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen.

Andere nieuwtjes in verband met het winterse weer:

Bekijk ook onze In Beeld met de foto’s van een wit Nederland en lees hier ons liveblog terug.

    • Lex Boon