Celstraffen geëist voor nepbrieven KvK

Het OM in Zwolle heeft tegen vijf mannen uit Nederland en België celstraffen en een werkstraf geëist omdat zij honderden ondernemers oplichtten door zich voor te doen als de Kamer van Koophandel (KvK). Per brief vroegen zij 149 euro over te maken naar de KvK, dat in werkelijkheid stond voor Kantoor voor Klanten. Volgens het OM vormden de mannen een criminele organisatie. Dat meldt persbureau Novum.

Begin december 2008 kwamen er bij het fraudemeldpunt van justitie meldingen binnen over brieven die werden verstuurd namens het bedrijf Kantoor voor Klanten. De brief wekte echter de indruk van de Kamer van Koophandel te komen, door de gebruikte afkorting, het gebruikte logo en de lay-out, en het kleurgebruik.

Bij de brief zat een acceptgiro om 149 euro mee over te maken. In de brief stond dat dit bedrag betaald moest worden voor de vermelding van de bedrijfsgegevens in het KvK handelsregister. In de brief werd verder gedaan alsof de ondernemers al bekend waren bij de organisatie door zinnen als ‘momenteel staat u geregistreerd’ en ‘een nieuw wachtwoord en toegangscode’. Daarnaast stond in de brief dat het rekeningnummer gewijzigd was, mogelijk om te voorkomen dat het geld naar de echte Kamer van Koophandel ging.

In totaal trapten 530 ondernemers in de frauduleuze brief, ze maakten het bedrag over. In totaal ontvingen de verdachten zo bijna 79 duizend euro. Nog eens 1255 ondernemers maakten de 149 euro over aan de echte Kamer van Koophandel, waarschijnlijk omdat dit bankrekeningnummer al bij hen in het betalingssysteem zat.

Een 57-jarige man uit het Belgische Clinge en een 38-jarige man uit Heerhugowaard worden gezien als leiders. Tegen hen werd een jaar cel geëist. Dezelfde straf werd geëist tegen een 47-jarige man uit Winschoten, die nog voortvluchtig is. Tegen twee andere mannen van 45 jaar uit Winschoten eiste justitie zeven maanden cel en een werkstraf van 240 plus een halfjaar voorwaardelijke celstraf.

De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.