Brief over de steun aan Griekenland

Bos heeft niet gezegd aan Griekenland te verdienen

In zijn opiniestuk van 30 november citeert Sweder van Wijnbergen Wouter Bos. De oud-minister van Financiën (PvdA) heeft volgens hem over de steun aan Griekenland verkondigd: „Wij gaan verdienen aan deze lening vanwege de hoge rente”.

Het is onwaarschijnlijk dat Bos dit gezegd heeft. De regeringsleiders hebben het eerste Griekse noodpakket goedgekeurd in het weekeinde van 7 en 8 mei 2010. Bos kondigde op 12 maart 2010 zijn vertrek aan uit de politiek. Toen was er nog geen besluit genomen. De stemming in het Nederlandse parlement was: geen cent naar Griekenland.

Jan Kees de Jager volgde Bos op en nam deel aan de Brusselse vergaderingen van de ministers van Financiën die onderhandelden over de steun aan Griekenland, zonder tot een akkoord te komen. Duitsland was pas bereid in te stemmen met steun nadat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen verkiezingen waren gehouden, die de partij van bondskanselier Merkel overigens verloor.

Volgens Van Wijnbergen wist De Jager „als ervaren ondernemer dat een garantie waar je met zekerheid op verdient onzin is”. Juist minister De Jager heeft vanaf het begin herhaald dat Nederland verdiende op zijn leningen aan Griekenland.

Roel Janssen

Den Haag