Bouquetliefde in boerka

Timeri N. Murari: De Taliban Cricketclub. Vertaald door Inge de Heer. Cargo, 352 blz. € 19,90 **

Afghaanse bouquetreeks, bestaat zoiets? Jazeker, het is alleen wat lastiger. Want een bouquetromance is moeilijk wanneer alle Talibaanmannen barbaren zijn met een baard, terwijl alle andere mannen (vriendelijk en mooi) ook een baard hebben. Aangezien vrouwen worden gekeurd door hun boerka heen, kan het gebeuren dat een Talibaanminister verliefd op je wordt. Dat zijn van die momenten dat er een ‘roetlaag van wanhoop neerstrijkt op je ziel’, aldus Rukhsana, het hoofdpersonage, wanneer dat haar overkomt. Ze is echter al beloofd aan een laffe Afghaan die naar Amerika is gevlucht, terwijl ze eigenlijk verliefd is op een Indiër, die niet alleen rijk en baardloos is, maar ook nog eens geweldig cricket speelt. Hoe zal dat aflopen?

Timeri Murari koos een historisch gegeven voor zijn roman. Het Talibaanregime wilde toegelaten worden tot de Internationale Cricketbond (en werd dat ook in 2001) en besloot die sport te stimuleren. ‘Waarom cricket?’ vraagt een personage zich af.

Het antwoord komt van een regeringswoordvoerder: ‘We hebben alle sporten bestudeerd, en cricket is in ieder geval zedig wat kleding betreft.’ Uiteraard wordt het plan gezien als dé mogelijkheid te vluchten. Zo ook Rukhsana met haar familie. Onder het motto ‘cricket is vrijheid en democratie’ trainen ze zich suf.

Op de dag van de wedstrijd loopt alles anders dan gepland, maar voordat het zover is, leert de lezer het een en ander over de regels van cricket. Je kunt deze roman dus lezen als fijn sportboek, met hier en daar een geestige opmerking: ‘Er is op het speelveld geen plaats voor enige gewelddadige handeling. Cricket zal hier nooit populair worden.’

Alleen moet je dan erg selectief lezen. Het boek gaat vooral over grote tragedies: vrouwenonrecht, een moeder met kanker, een vader die op een landmijn rijdt en een stad die met een ‘rotte adem die naar explosieven, rook en wanhoop’ stinkt.

Kortom: Kabul-kitsch die niet wezenlijk afwijkt van de bestsellers die we al kennen over Afghanistan. Misschien is dat ook de reden dat het boek de uitgeversverwachtingen niet waarmaakt. Maar nog niet alles is verloren: Hosseini’s De vliegeraar van Kabul, werd pas een bestseller toen het opnieuw werd uitgegeven als De vliegeraar. Dus doop De Taliban Cricketclub snel om in De cricketers.

    • Toef Jaeger