'Bluffer' die wars is van conventies

Deeltijd-rockmuzikant Co Verdaas geldt als een rechtse PvdA’er. En als een onorthodoxe „popie-jopie” die voor de vuist weg spreekt.

Zijn declaraties kwamen tijdens zijn gesprek met formateur Mark Rutte niet ter sprake, maar zijn bijbaan wel. Co Verdaas is zanger en gitarist in een rock-’n-roll- band die al bestaat sinds zijn studententijd in Nijmegen. Alle andere bewindslieden moesten hun nevenfuncties opgeven, maar Verdaas mocht zijn hobby voortzetten. Op voorwaarde dat de optredens niet zouden botsen met zijn taken als staatssecretaris en hij ze voortaan opbezoldigd deed. Geen enkel probleem, zei Verdaas tegen het AD, veel leverden die toch niet op. „Ik kan er net de reiskosten mee terugverdienen.”

Johannes Cornelis Verdaas (46) werd geboren in Breda en studeerde planologie in Nijmegen. Daar promoveerde hij ook, in 1996. Datzelfde jaar raakte Verdaas betrokken bij de Niet Nix-beweging die de Partij van de Arbeid wilde opschudden. Een club waar ook Diederik Samsom, toen campagneleider bij Greenpeace, mee optrok.

Verdaas was even onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en streek toen neer in Zwolle. Daar werkte hij voor de gemeente, bij een woningbouwcorporatie en had hij een eigen adviesbureau. Hij bleef in Zwolle wonen toen hij, als nummer 43 op de lijst, na de verkiezingen van 2003 nipt voor de PvdA in de Kamer kwam. Daar kreeg Verdaas een reputatie als rechtse PvdA’er, die samen met de VVD overlast van daklozen wilde aanpakken en zich opwond over Europese milieuregels.

In 2006 stond hij te laag op de lijst om in de Kamer te kunnen blijven. Toen de PvdA ging regeren, was er alsnog plek, maar Verdaas koos ervoor gedeputeerde van ruimtelijke ordening in Gelderland te worden.

Voorwaarde voor die functie was dat hij in de provincie zou gaan wonen. Dat deed hij formeel wel, op het adres van de drummer van zijn band, maar hij liet zich nog steeds regelmatig met de dienstauto van de provincie naar Zwolle rijden, terwijl hij ook ritjes tussen Nijmegen en het provinciehuis in Arnhem declareerde. Het kwam hem vorig jaar op een motie van wantrouwen van de PVV te staan. Die werd door Provinciale Staten verworpen. Verdaas, een populair politicus in Arnhem, kreeg juist steun van alle kanten.

Toen hij vorige maand op Economische Zaken secretaris voor Landbouw werd, roemde het tijdschrift Boerderij Vandaag hem als „een enthousiaste politicus die openstaat voor ideeën en bereid is om samen tot oplossingen te komen”. Niet zo links als veel van zijn partijgenoten, want Verdaas stond bekend als „de derde VVD-gedeputeerde”. Het blad noemde hem ook „een popiejopie, onorthodox en wars van conventies”. „Een bluffer, die voor de vuist weg spreekt en wel ziet hoe ver hij daarmee komt.”