Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

BKR: studieschuld moet meespelen bij verstrekken hypotheek

UTRECHT - Door de huidige malaise in de woningmarkt staan heel veel woningen lange tijd te koop.
UTRECHT - Door de huidige malaise in de woningmarkt staan heel veel woningen lange tijd te koop. Woningen te koop op de Albert van Dalsumlaan in Utrecht. Foto ANP/Erik van 't Woud

Bij het verstrekken van een lening of hypotheek moet ook worden nagegaan of iemand een studieschuld heeft. Studentenleningen moeten daarom bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden aangemeld, zegt algemeen directeur van het bureau Peter van den Bosch vanochtend in FD.

Door de studentenleningen aan te melden kunnen volgens Van den Bosch toekomstige geldzorgen worden voorkomen. Hij wijst erop dat starters op de woningmarkt diep in de problemen kunnen komen als ze hun studieschuld verzwijgen om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Vaak zal dan blijken dat ze die niet kunnen betalen.

‘beter zicht op financiële situatie starters’

Door de registratie van studieschulden zouden banken beter zicht krijgen op de financiële situatie van pas afgestudeerden. De directeur maakt zich volgens de krant grote zorgen over de oplopende studieschulden van studenten, zeker als het kabinet besluit een sociaal leenstelsel in te voeren dat de basisbeurs moet vervangen.

Het ministerie van Onderwijs vindt het niet nodig de studentenleningen bij het BKR te registreren. Een studielening zou iets anders zijn dan een schuld bij een bedrijf of bank. Een woordvoerder wijst er in de krant op dat een studielening pas hoeft te worden afgelost als degene met de schuld genoeg verdient.

Naast studieschulden zijn er ook andere schulden die volgens Van den Bosch bij het BKR moeten worden geregistreerd. Inmiddels zijn afspraken gemaakt over het registreren van huurachterstanden en betalingsachterstanden bij energiemaatschappijen. Nu wil hij ook afspraken maken met de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (dat boetes int), de Sociale Dienst en zorgverzekeraars.

Mensen met schulden moeten volgens de directeur harder worden aangepakt. Anders zou het idee ontstaan dat niet betalen geaccepteerd is.