Beter geluid (en gratis!)

Audio

Dirac HD Player, uit de App Store. *****

Ben je het geluid van je standaard Apple-oorplugjes zat? Koop dan geen nieuwe, want voor nul euro kun je ze een stuk beter maken. En dan ook echt een stuk beter.

Het Zweedse bedrijf Dirac is bekend bij rijders van Bentley en Rolls-Royce. Wat ze doen, is het digitale signaal van de muziekspelers in die auto’s zodanig aanpassen, dat de belabberde akoestiek van het auto-interieur nauwelijks meer van invloed is. Het komt erop neer dat de computer de tekortkomingen van luidsprekers en luisterruimte compenseert.

En dat is ook precies wat de Dirac HD Player doet. Het bedrijf heeft de geluidskarakteristieken van Apples oude en de nieuwe oorplugjes opgemeten (de original Earphones en original EarPods) en een app ontwikkeld om alle muziek op je iPhone of iPad af te spelen. De app is gratis, maar dan kun je niet dingen importeren als afspeellijsten uit iTunes. Wil je dat wel, dan kost de app 2,99 dollar.

Maar wat heb je eraan?

Heel veel. Al meteen merk je een enorme verbetering van de weergave. Lage tonen worden veel geprononceerder, maar zeker niet overdreven of storend. Het pijnlijk overstuurde geluid van bijvoorbeeld trompetten dat normaal door de oorplugjes klinkt, is ineens veel minder vermoeiend. En ook de allerhoogste tonen zijn te horen, wat normaal nauwelijks lukt met Apple-oordopjes. Alles klinkt mooier en natuurlijker.

De HD Player is eigenlijk een marketingtool om de duurdere Diracproducten te promoten, maar de app valt je niet lastig met reclame – en wat is er tegen iets wat werkt en gratis is?

    • Arlen Poort