'Arena is klaar, Rotterdam moet stadion gaan bouwen'

Interview

De KNVB omarmt de opzet voor het EK van 2020. „Ik kan me best voorstellen dat dit vaker zo zal plaats hebben.”

Zeist, 04-01-2010, Bert van oostveen nieuwe Rirecteur commerciele zaken KNVB. © foto Michael Kooren. Utrecht © foto Michael Kooren.

De kans is groot dat Nederland in 2020 na Euro 2000 opnieuw als gastheer van het EK optreedt. De KNVB gaat volgens Bert van Oostveen „zeer zeker overwegen” een speelstad kandidaat te stellen voor het kampioenschap dat over heel Europa verspreid zal worden. „Dan gaat het tussen Amsterdam en Rotterdam”, volgens de directeur betaald voetbal.

De nieuwe opzet komt voor u niet als een verrassing. Sterker nog, u liep al langer rond met dit plan. Mogen we u de initiator noemen?

„Dat is misschien wat te veel eer. Maar in aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne hebben we het er wel vaak over gehad. Het was niet zo dat de beide organiserende landen hun best niet deden, maar het was voor de supporters zeer lastig te bereizen. Daarbij komt dat er steeds minder landen zijn die in hun eentje de organisatie van een EK op zich kunnen nemen. Dan heb je het over Engeland, Frankrijk, Duitsland en misschien Spanje en Turkije. Het is onverteerbaar als het EK alleen in die landen wordt gespeeld.”

Is dit voor Nederland een ideale gelegenheid weer als organisator mee te doen aan een groot voetbaltoernooi?

„Ja, dat denk ik wel. Je kunt je afvragen of Nederland en België nog samen een heel EK met 24 deelnemers zouden kunnen organiseren. De regels daarvoor zijn wel wat anders dan in 2000. Ik heb al in een eerder stadium contact gehad met de directeuren van de Arena en de Kuip. Die moeten bekijken wat de beste route is om als speelstad in aanmerking te komen. In de Arena zou al zo gespeeld kunnen worden. In Rotterdam zullen ze een nieuw stadion moeten bouwen.”

Als Amsterdam of Rotterdam speelstad wordt, is Oranje dan automatisch gekwalificeerd voor het EK van 2020?

„Nee, dat staat helemaal los van elkaar. Het Nederlands elftal zal zich dan ook moeten plaatsen.”

De opzet van het EK in 2020 wordt door de UEFA nu gepresenteerd als een jubileumeditie in het kader van het 60-jarig bestaan. Is een EK door heel Europa wat u betreft eenmalig of kan het structureel worden?

„Het is inderdaad aangekondigd als iets eenmaligs. Maar ik kan me voorstellen dat het vaker op deze manier zal worden georganiseerd. Daarvoor moeten we goed naar het concept kijken. Je kunt eigenlijk pas na het EK van 2020 goed evalueren. Dus ligt het voor de hand dat het EK van 2024 weer in één land plaats zal vinden. Daarna kun je een EK weer in verschillende steden houden.”

Is de animo in de verschillende landen groot om mee te doen aan het gezamenlijke EK?

„Ja, dat denk ik wel. De economische crisis speelt natuurlijk ook een rol. Op verschillende plaatsen staan al stadions waar gespeeld zou kunnen worden. Zoals in Boekarest waar we laatst met Oranje speelden. Roemenië zou echt nooit in zijn eentje een EK kunnen organiseren. Maar ook in steden als Boedapest, Wenen en Brussel wordt gewerkt aan nieuwe stadions.”

Critici vrezen dat supporters veel moeten reizen om wedstrijden te zien. Deelt u die kritiek?

„Dat was op het afgelopen EK niet anders. Toen moesten ook vluchten van enkele uren worden gemaakt. Trek een cirkel rond Amsterdam met een vliegtijd van drieënhalf uur en je zit al snel in Istanbul.”

    • Koen Greven