Amerikaans hooggerechtshof buigt zich over homohuwelijk

Een demonstratie voor het homohuwelijk in San Francisco, een ruim jaar geleden. Het homohuwelijk is zeer omstreden in de VS. Foto AP / Eric Risberg

Het Amerikaans hooggerechtshof gaat kijken of het bevoegd is om een ordeel te vellen over het Californische verbod op het homohuwelijk. Door een uitspraak te doen over deze zaak kunnen de rechters besluiten of homoseksuele stellen dezelfde huwelijksrechten hebben als heteroseksuelen. Dat meldt persbureau Reuters.

In de Amerikaanse staat konden homo’s vanaf mei 2008 trouwen. Een half jaar laten stemden kiezers in Californië echter voor een wettelijk verbod op het homohuwelijk. In februari van dit jaar stelde een hof in de staat dat een verbod op het homohuwelijk niet grondwettelijk was. Sindsdien wordt er door voor- en tegenstanders over het homohuwelijk gesteggeld.

Beslissing wordt volgend jaar juni verwacht

Het hof gaat ook kijken naar de Defense of Marriage Act (DOMA) en of de regering getrouwde homoseksuele stellen bepaalde rechten kan ontzeggen die heteroseksuele stellen wel hebben. Een deel van DOMA beperkt bepaalde rechten over gezondheidszorg en pensioenen die heteroseksuele stellen wel hebben voor getrouwde homoseksuele stellen. Ook bepaalde belastingvoordelen die getrouwde stellen genieten wordt homoseksuele stellen in DOMA ontzegd.

De voor- en tegenstanders van het homohuwelijk houden in maart hun betoog voor de negen rechters van het Hooggerechtshof. De beslissing van het hof wordt eind juni verwacht.

Homohuwelijk zeer omstreden

Het homohuwelijk is zeer omstreden in de VS. Elke staat bepaalt afzonderlijk of het homohuwelijk wordt toegestaan. Het homohuwelijk is momenteel legaal in negen Amerikaanse staten: Connecticut, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont, Washington en het district Columbia. In Maine, Maryland en Washington werd het homohuwelijk vorige maand gelegaliseerd. Daarnaast hebben 31 staten een verbod op het homohuwelijk opgenomen in hun grondwet.

President Barack Obama zei in mei van dit jaar dat hij vindt dat homoseksuelen in de Verenigde Staten moeten kunnen trouwen.