Geen bom gevonden in bouwplaats van kolencentrale Eemshaven

EEMSMOND - De Eemshaven, de grootste zeehaven in Noord Nederland. foto: bouw energiecentrale RWE. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT De bouw van de energiecentrale is tijdelijk stilgelegd. Foto ANP / Lex van Lieshout

Explosievenexperts hebben geen bom gevonden op de bouwplaats van de kolencentrale in Eemshaven, meldt persbureau Novum. De bouw van de centrale werd eerder vandaag uit voorzorg stilgelegd vanwege een bommelding. Alle bouwvakkers, in totaal 3700, werden naar huis gestuurd.

Het gebied om de centrale in een straal van vijfhonderd meter werd ontruimd. De politie had “tactische aanwijzingen” gekregen over de locatie van het explosief. De woordvoerder:

“Er is op diverse plaatsen gekeken, maar er is niets gevonden. We hebben redenen om nu te constateren dat er nooit een bom is geweest.”

Politie nam melding serieus vanwege protesten

De politie zei de melding eerder uiterst serieus te nemen vanwege de vele protesten van bijvoorbeeld Greenpeace. De energiecentrale wordt gebouwd in opdracht van Essent en RWE. De centrale, die op poederkool en biomassa gaat draaien, moet volgend jaar af zijn.

Het is nog niet duidelijk waar de melding precies vandaan is gekomen:

“Dat is onderwerp van verder onderzoek. De ontruiming heeft voor veel onrust gezorgd in de omgeving en bovendien voor veel economische schade gezorgd.”

    • Jeannine Julen