Zoeken naar overlevenden aanvaring Noordzee hervat, vier doden en zeven vermisten

De zoektocht naar de vermiste bemanningsleden van de aanvaring tussen het vrachtschip en het containerschip op de Noordzee gisteravond is vanochtend rond negen uur hervat. De kans dat overlevenden worden gevonden acht de kustwacht nihil, meldt een woordvoerder. Zeker vier mensen kwamen om het leven. Zeven van de 24 opvarenden van het vrachtschip Baltic Ice worden nog vermist. De overige dertien opvarenden konden worden gered.

Het ongeluk gebeurde rond 19.20 uur gisteravond op 65 kilometer van de kust van Zeeland. Het gezonken schip is een autovrachtschip dat onder de vlag van de Bahama’s voer. Het schip kwam door nog onbekende oorzaak in aanvaring met containerschip Corvus J uit Cyprus. Dat schip maakte geen water, maar liep wel schade op.

Rond 02.00 uur vannacht werd de zoektocht naar overlevenden gestaakt. Vier stoffelijke overschotten werden tot dusverre geborgen. Aan de zoekactie deden reddingsboten, marinevaartuigen, helikopters en het Kustwachtvliegtuig mee. Vanochtend wordt de zoektocht met twee helikopters, een vliegtuig en twee reddingsboten hervat. In totaal zijn zo’n dertig man op zee op zoek naar overlevenden.

‘Kans op meer overlevenden klein’

De Kustwacht acht de kans nog overlevenden te vinden klein. Door de temperatuur van het water, de weersomstandigheden en de kleding die de opvarenden droegen, is de kans zeer klein dat de vermisten nog levend uit het water komen. “Maar uitsluiten dat er nog overlevenden zijn, kunnen we nooit”, zegt een woordvoerder.

De weersomstandigheden bemoeilijkten de zoekactie van afgelopen nacht. Doordat de wind donderdagochtend iets is afgenomen en er geen sneeuw meer valt, zijn de omstandigheden nu beter. Hoelang de zoekactie gaat duren is nog niet bekend. Mogelijk wordt nog de hele dag naar de zeven bemanningsleden gezocht.

De dertien personen die zijn gered zijn overgebracht naar Rotterdam en Oostende. Enkelen van hen lijden aan onderkoeling en zijn overgebracht naar een ziekenhuis.