Wordt de Prada-wearing devil Anna Wintour nu Amerikaans ambassadeur?

Hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue Anna Wintour bij een modeshow in september.
Hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue Anna Wintour bij een modeshow in september. Foto EPA / Peter Foley

In Washington gaan geruchten dat zich binnenkort een bijzonder stijlvolle afgezant bij de Amerikaanse ambassadeurs gaat voegen. De 63-jarige hoofdredactrice van modeblad Vogue, Anna Wintour, zou in aanmerking komen om ambassadeur in Groot-Brittannië te worden. Een goed idee, die strenge stijlkoningin met de bijnaam Nuclear Wintour op een belangrijke politieke post?

Kan ze complexe onderhandeling wel aan? En waarom zou zo’n bekendheid zonder enige politieke credit diplomaat mogen worden? Het komt president Obama, nog voor iets officieel is, al op flinke kritiek te staan. Wintour zelf is een grote fan van president Obama. Ze haalde honderdduizenden dollars voor zijn campagne op door diners met beroemdheden te organiseren voor grof geld. Obama wordt er wel vaker van beschuldigd een beroemdheden-president te zijn. “Wordt Steven Spielberg nu onze man in Zwitserland?”, schertste een Fox-commentator al. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een beroemdheid of fondsenwerver zo’n positie krijgt.

Bovendien, als we nieuwssite Bloomberg moeten geloven, is dat ambassadeurschap echt niet zo moeilijk. Het komt er vooral op neer dat de president je telefoontjes beantwoordt, en dat je niet en plein public moet kwijlen. Voor de goede contacten hoef je ook niet te zorgen, schijnt, daar zorgen je assistenten wel voor.

Dat laatste moet Anna Wintour niet onbekend voorkomen. Ze staat al decennia aan het hoofd van een van de grootste vrouwentijdschriften, maar sommigen zouden haar eerder beschrijven als dictator dan als hoofdredacteur. Ze is dan wel extreem stylish, maar zeker ook niet een van de makkelijksten. Ooit viel Wintour, die zelfs tijdens haar twee zwangerschappen op hoge stiletto’s bleef doorlopen, plat op haar gezicht in de gangen van het Vogue-kantoor. De langslopende stagiair was zo bang iets verkeerd te doen, dat ze haar liever liet liggen. Mocht Wintour interesse hebben in de ambassadeursfunctie, dan kunnen haar nieuwe assistenten alvast hun hart vasthouden. Wintour was de inspiratie voor het charmante personage van Meryl Streep in The Devil Wears Prada :