Winter slaat toe

Donderdagavond raakt het vanuit het westen bewolkt en in de nacht volgt aan de kust regen, die landinwaarts snel in sneeuw overgaat, met bovendien een toenemende zuidoostenwind. De minimumtemperatuur komt op waarden rond het vriespunt uit.

Vrijdag bereikt een lagedrukgebied Nederland. Het brengt sneeuw van betekenis en een stevige, koude zuidoostelijke wind. Daarmee is het winterweer niet voorbij. Sterker nog: dit weekeinde verlopen de nachten mogelijk met strenge nachtelijke vorst en zaterdag blijft het midden op de dag licht vriezen.

Vrijdagochtend breidt de sneeuwval zich geleidelijk over het gehele land uit. Wind en soms flinke sneeuwval belemmeren het zicht. Waarschijnlijk valt er in het binnenland op grote schaal tussen 5 en 10 centimeter sneeuw. Lokaal nog wat meer, maar in het noordoosten misschien iets minder. Het wordt maximaal 0 tot 3 graden.

In de nacht naar zaterdag klaart het op en is boven het versgevallen sneeuwdek een minimumtemperatuur van -10 graden of wat lager niet uitgesloten; strenge vorst.

Zaterdag overdag wordt bijna overal droog weer voorzien en krijgt de zon flink wat ruimte. Met weinig wind blijft het in het binnenland licht vriezen.

Zondag wordt het geleidelijk minder koud, neemt de bewolking toe en volgt later (winterse) neerslag.