Opinie

VS willen praten over verantwoordelijkheid

Activists shout slogans and carry placards during a rally in Doha on December 1, 2012 to demand urgent action addressing climate change as the United Nations Convention on Climate Change continues in the Qatari capital. The chances of hitting the UN's global warming target are diminishing, but the goal can still be met if greenhouse-gas emissions fall by 15 percent by 2020, scientists said. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR == QATAR OUT ==
Activists shout slogans and carry placards during a rally in Doha on December 1, 2012 to demand urgent action addressing climate change as the United Nations Convention on Climate Change continues in the Qatari capital. The chances of hitting the UN's global warming target are diminishing, but the goal can still be met if greenhouse-gas emissions fall by 15 percent by 2020, scientists said. AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR == QATAR OUT ==

Weinig klimaatonderhandelaars zijn zo behendig als de Amerikaan Todd Stern. Hij weet geregeld op een gewichtige manier niks te zeggen, dan weer mompelend belangrijke conclusies te trekken. Deze week in Doha legde hij uit dat de ‘gezamenlijke maar verschillende verantwoordelijkheid’ van rijke en arme landen voor klimaatverandering een belangrijk thema is.

Sommige commentatoren spraken al van een doorbraakje. Zijn de Verenigde Staten werkelijk bereid te erkennen dat zijn een andere (lees: grotere) verantwoordelijkheid hebben dan China?

Maar wat zei Stern precies?

‘And let’s provide a thorough opportunity for Parties to discuss all critical issues, including the principle of equity and common but differentiated responsibilities and respective capabilities. The United States would welcome such a discussion, because unless we can find common ground on that principle and the way in which it should apply in the world of the 2020s, we won’t succeed…’

Eigenlijk zegt de gehaaide onderhandelaar hier niet veel meer dan dat het onderwerp een belemmering vormt voor vooruitgang. Hij laat in het midden of en zo ja welke verantwoordelijkheid de VS bereid zijn te accepteren, maar erover praten is prima. Later voegde hij er desgevraagd aan toe dat veel betrokkenen ‘were misinterpreting where we were, which is not trying to avoid a conversation about these things [...] I wanted to make it clear that we are ready, willing and able.’

Toch kan het inderdaad worden uitgelegd als een stap voorwaarts. Want tot voor kort wilden de VS het hele onderwerp van de verantwoordelijkheden uit het akkoord halen. Bovendien herinnerde Stern er in Doha aan dat president Obama in zijn toespraak na de gewonnen presidentsverkiezingen geeft gezegd dat de VS meer moeten doen in de strijd tegen klimaatverandering, en ook meer zullen doen. Een kleine geschiedenis van de  klimaatonderhandelingen:

Volgens berekeningen in een onderzoek dat dit weekeinde werd gepubliceerd in Nature Climate Science is de uitstoot van CO2 vorig jaar wereldwijd met 3 procent gestegen, tot 38,2 miljard ton. Dat is 1,1 miljoen kilo per seconde. Onderzoeker Glen Peters van het Center for International Climate and Environmental Research in Oslo noemt de doelstelling om binnen de afgesproken twee graden grens te blijven ‘nogal optimistisch’. Wereldwijd is de uitstoot van kooldioxide sinds het ijkjaar 1990 met 54 procent gestegen.

Van de top-10 ‘vervuilers’ zijn er maar twee landen waar de uitstoot is gedaald: Duitsland met 4 procent en de VS met 2 procent. De uitstoot in China is met 10 procent gestegen en die in India met 7 procent. Beide opkomende economieën kunnen zich niet blijven verschuilen achter het predicaat ‘ontwikkelingsland’. Hieronder het volledige rijtje:

 

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.