Voorzetje

Wie zijn dierbare één dezer dagen verwent met een luxe nieuwe machine voor in de keuken, doet er goed aan ook een bijpassend recept – of nog beter: een bijpassend kookboek – mee te leveren. In dat geval kan de fortuinlijke ontvanger namelijk direct aan de slag met de nieuwe aanwinst, en met een beetje geluk is dat zelfs als je je nog in zijn of haar gezelschap bevindt. Er is alleen maar een voorzetje voor nodig.

Een paar voorbeeldjes: een vlammend rode keukenmachine van een chique merk wordt direct mooier met een uitgebreid taartenmanifest ernaast, en zelfs de meest degelijke blender doet het altijd goed in combinatie met het cocktaillexicon. En dan heb ik het nog niet eens over hoe sfeerverhogend deze plotselinge traktaties voor de rest van het gezelschap zijn.

In mijn eigen geval geef ik mijn moeder vandaag een tajine kado voor haar verjaardag. Maar in plaats van een glanzend kookboek, met flitsende plaatjes en gedrukt op dik papier, krijgt ze van mij dit stukje, rommelig uit de krant gescheurd. Ik had dit recept voor tajine met vis en aardappelen ook in mijn deftigste handschrift kunnen uitschrijven, en vervolgens mooi kunnen oprollen en aanbieden met een glanzend strikje eromheen, maar ik vind het op deze manier toch iets specialer. En dan nu maar hopen dat ik ook mag blijven eten.

Kneus de knoflook, hak hem fijn en meng samen met de komijn, saffraan, gember, versgemalen peper en zout en een scheutje olijfolie tot een mooi papje. Haal de vis door dit goedje en dek daarna goed af. Laat dit vervolgens minimaal een uur in de koelkast marineren.

Snijd intussen de tomaat in plakken en hak de uien in grove stukken. Schil ook de aardappels en snijd deze in partjes. Haal de tajine tevoorschijn en zet op een warmhoudplaatje. Mocht er geen tajine voorhanden zijn, dan kunt u ook een braadpan gebruiken.

Verwarm de schaal of pan op laag vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Leg de aardappels voorzichtig in de tajine, verdeel de ui erover en bedek met plakjes tomaat en citroen. Bestrooi alles met zout en peper uit de molen en sluit de tajine af. Laat dit een half uur staan.

Haal vervolgens de vis uit de koelkast en plaats deze tussen de groenten in de tajine. Giet er 150 ml lauwwarm water overheen en laat nog 20 minuten met de deksel op de tajine garen. Garneer met een paar takjes koriander en serveer met warm Marokkaans brood of couscous.