Volwassen familieleed

Niko 2

Regie: Kari Juusonen. ***

De Finse animatie Niko 2 is het vervolg op Niko en de vliegende brigade uit 2008. Niko moet even slikken als zijn moeder hem voorstelt aan haar nieuwe vriend, de goedmoedige Lenni. Hij brengt Jonni mee, zijn zoontje uit zijn vorige huwelijk. Bah, moet Niko die baby op sleeptouw nemen? Maar als Jonni wordt ontvoerd door adelaars en afgeleverd bij de boosaardige Witte Wolf, gaat Niko hem toch redden. Daarbij krijgt hij hulp van de slechtziende oude Tobias, mooi ingesproken door Bram van der Vlugt. Met Tobias smokkelt Niko 2 volwassen thema’s als ouder worden en eenzaamheid een verhaal in dat al handelt over echtscheiding, verantwoordelijkheid en nieuw familiegevoel. Toch wordt het nooit topzwaar, dankzij het redelijk spannende avontuur en de aardige animatie.