Vijftien bendes in Brabant opgerold

In Noord-Brabant zijn de afgelopen twee jaar vijftien criminele netwerken opgerold. Daarbij zijn 62 verdachten aangehouden en is 47 miljoen euro aan vermogen ontnomen. Daarmee loopt de provincie voorop als het gaat om de aanpak van de georganiseerde misdaad, verklaarde minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vanmorgen.

De georganiseerde misdaad wordt in Brabant bestreden door Taskforce B5, opgericht na een reeks drugsgerelateerde gewelddadige incidenten. In die Taskforce werkt Veiligheid en Justitie samen met de vijf grootste Brabantse steden, Openbaar Ministerie, Nationale Recherche, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en de drie Brabantse politiekorpsen.

In Noord-Brabant zijn van oudsher veel criminele bendes actief, sinds de jaren negentig vooral in de wiethandel. De regio wordt wel de wietschuur van Europa genoemd. Op termijn moet de Taskforce als voorbeeld dienen voor de rest van het land.