Vestia wil 3,5 miljoen euro Erik Staal terugvorderen

Foto ANP / Lex van Lieshout

Woningcorporatie Vestia heeft een begin gemaakt met een juridische procedure om de 3,5 miljoen euro die oud-bestuurder Erik Staal bij zijn vertrek heeft meegekregen geheel terug te vorderen. Dat heeft Vestia zojuist bekendgemaakt.

Omdat Staal begin februari moest aftreden en vervroegd met pensioen ging, kreeg hij op basis van zijn pensioenregeling 3,5 miljoen euro uitgekeerd. Vestia noemt het salaris en de pensioenvoorziening van Staal “uitzonderlijk en onverantwoord” hoog.

‘Regelmatig besluiten in strijd met interne regels’

Uit forensisch onderzoek door bureau Integis naar de arbeidsvoorwaarden van Staal blijkt dat er “regelmatig” sprake is geweest van besluiten die zijn genomen “in strijd met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van toenmalige commissarissen”, aldus Vestia.

Naast het forensisch onderzoek laat Vestia nog onderzoeken doen naar creditcardtransacties, handel met eigen BV’s, enkele vastgoedtransacties van Vestia en de totstandkoming van de derivatenportefeuille.

Vestia wil eerst getuigenverhoor onder ede

Voordat Vestia de bodemprocedure begint tegen Staal vraagt de corporatie de rechtbank Rotterdam om een getuigenverhoor onder ede. Dit wil Vestia om duidelijkheid te krijgen over onder meer “tegenstrijdige verklaringen” en “lacunes in de herinnering van enkele geïnterviewden voor het onderzoek”.

Minister Blok van Wonen (VVD) is ingelicht over het onderzoek en de juridische stappen van Vestia.

Vestia in geldnood door afsluiten derivaten

Vestia is in geldnood gekomen door op grote schaal risicovolle renteverzekeringen (derivaten) af te sluiten. De voormalige kasbeheerder van Vestia. Marcel de V., en een tussenpersoon worden onder meer verdacht van miljoenenfraude. Oud-directeur Staal is wel verhoord tijdens onderzoek door justitie, maar hij is geen verdachte.

De advocaat van Staal was nog onbereikbaar voor commentaar.