Verdachte moord Vaatstra blijft in cel

Jasper S. (45), verdachte in de zaak-Vaatstra, blijft nog eens 90 dagen vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden gisteren bepaald. S. werd op 18 november in zijn boerderij in Oudwoude aangehouden op verdenking van moord op en verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999.

De raadkamer meent dat de ernst van het delict (waarop een maximumstraf staat van twaalf jaar of meer) en de geschokte rechtsorde voldoende redenen zijn om het voorarrest van S. te verlengen. Hij blijft in volledige beperking, en mag dus alleen contact hebben met zijn advocaat, Jan Vlug. Deze heeft niet om opheffing van de beperkingen verzocht, zei hij, omdat de rechtbank dat toch zou afwijzen. „Bovendien is het niet in het belang van mijn cliënt, gezien de grote media-aandacht voor de zaak.”

Vlug gaat ervan uit dat de rechtbank het voorarrest van zijn cliënt heeft verlengd om justitie nader onderzoek te kunnen laten doen. Een psychiater heeft inmiddels een gesprek gehad met S.

S. was gisteren zelf aanwezig bij de zitting voor de raadkamer. Volgens Vlug wordt hij niet dagelijks meer verhoord. „Hij houdt zich redelijk goed.”