Vaatchirurg geschorst

Het medisch tuchtcollege in Groningen heeft een 50-jarige vaatchirurg die werkte in het Lucas Ziekenhuis in Winschoten voor een jaar geschorst. De chirurg, opgeleid in België en inmiddels werkzaam in een Antwerps ziekenhuis, heeft in 2009 ernstige fouten gemaakt als gevolg waarvan een 71-jarige vrouw is overleden.

De vrouw had een gescheurde buikslagader, maar dat werd door de chirurg te laat onderkend. Hij schoot ernstig tekort in de communicatie met de betrokken arts-assistenten en het verpleegkundig personeel. „De chirurg heeft de patiënte een reële kans ontnomen om haar aandoening te overleven”, schrijft het college. Evenmin beschikte de arts over het certificaat vaatchirurgie, waarna het Groninger ziekenhuis de man ontsloeg.

Het college vindt de fouten zo ernstig, dat het overwogen heeft om de chirurg te schrappen uit het BIG-register en hem zo uit zijn functie te zetten. Maar omdat de man inmiddels in België wel een erkenning als vaatchirurg heeft verworven en nooit eerder in aanraking is geweest het tuchtrecht, is besloten tot een mildere straf.

De chirurg werkt nu in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Dat was niet op de hoogte van het onderzoek. Het ziekenhuis heeft de straf overgenomen.