Uitgever in conflict met erfgename Paul Biegel

Uitgeverij Lemniscaat heeft een kort geding aangespannen tegen Leonie Biegel, dochter en erfgename van kinderboekenschrijver Paul Biegel.

De erfgename zegde eenzijdig de overeenkomst met de uitgeverij op en zoekt een nieuw onderkomen voor Biegels werk, aldus uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek. Hij betwist dat er een goede reden voor ontbinding van het contract is. „Wij willen niet dat ze buitenlandse uitgevers verteld dat alle royalty-gelden naar haar moeten worden overgemaakt.”

Steen des aanstoots is volgens Boele van Hensbroek een royaltiekwestie rond de verfilming van De kleine kapitein, anderhalf jaar geleden. „Daarna heeft Leonie gezegd geen vertrouwen meer in mij te hebben. Ze voelt zich onderbetaald, denk ik.”

Een jaar na Biegels dood, in 2007, startte Lemniscaat met de Biegel Bibliotheek, heruitgaven van Biegels boeken met nieuwe illustraties. „De illustratoren betaalden wij zelf, zodat de royalties niet verdeeld hoefden te worden tussen schrijver en illustrator, zoals gebruikelijk is. Ik heb de indruk dat Leonie Biegel vindt dat we niet genoeg voor Biegels werk doen, omdat de verkoopcijfers haar tegenvallen. Ze vergelijkt haar vader met de Roald Dahls van deze wereld en ik vind Biegels werk zeker zo fantastisch, maar Biegel was tijdens zijn leven al geen vergelijkbare bestsellerauteur.”

Boele van Hensbroek wil „graag verder met Biegel”, maar erkent dat de verstandhouding flink bekoeld is. Leonie Biegel wil geen commentaar geven.